Slechte werkomstandigheden bij deelplatformen: niets nieuws onder de zon

Volgens een nieuwe studie van Fairwork Belgium, uitgevoerd door het centrum voor sociologisch onderzoek van de KU Leuven, werd er zowel bij Deliveroo als Takeaway.com slechte tot zeer slechte werkomstandigheden vastgesteld. "Deze studie bevestigt nogmaals wat we bij BTB-ABVV al jaren lang op het terrein vaststellen en aanklagen", aldus de Belgische Transportbond.

donderdag 7 april 2022 15:22
Spread the love

Takeaway de beste van de klas?

Takeaway krijgt een score van 6 op 10, zo blijkt uit de studie. “Als het gaat om fietskoeriers is het bedrijf de beste speler van de drie bedrijven die op de Belgische markt actief zijn. Zij bieden hun koeriers tenminste een arbeidscontract aan”, zo vertelt de vakbond BTB-ABVV.

Toch wil dat niet zeggen dat er geen vuiltje aan de lucht is. “We horen op het terrein steeds meer klachten van Takeaway-koeriers. Het gaat dan over gemaakte beloften en afspraken die niet nagekomen worden, nodig werkmateriaal dat niet vergoed wordt, koeriers die moeten opdraaien voor de kosten van gestolen fietsonderdelen, enzovoort.”

Frank Moreels, voorzitter BTB-ABVV: “We hebben Takeaway meerdere keren aangeboden om met ons in gesprek te gaan om constructief sociaal overleg op te zetten. Zo kunnen we problemen aankaarten en de koeriers een stem geven.

Jammer genoeg heeft Takeaway tot op heden deze uitgestoken hand telkens geweigerd. Toch vreemd voor een bedrijf dat zegt haar koeriers hoog in het vaandel te dragen, zeker omdat Takeaway in andere landen wel collectieve arbeidsovereenkomsten afsloot met de vakbond.”

Deliveroo krijgt een dikke onvoldoende

BTB-ABVV is niet verwonderd dat Deliveroo met een 1 op 10 de slechtste leerling van de klas is. “Hoewel niet onderzocht, is ook UberEats ongetwijfeld in het zelfde bedje ziek. De bedrijven werken uitsluitend met (schijn)zelfstandigen en via peer-to-peercontracten.”

Hierdoor kunnen Deliveroo en UberEats alle lasten van zich afschuiven: “de winst voor de firma’s, maar alle risico’s voor de fietskoeriers”, aldus de vakbond.

Frank Moreels: “BTB-ABVV blijft hameren op de nood van een duidelijk werknemersstatuut, waarbij correcte contracten met loongarantie voorop staan. Daarnaast dienen de platformen ook te zorgen voor een fiets en het onderhoud ervan, beschermkledij en een ongevallenverzekering.”

BTB-ABVV zet de strijd verder

BTB-ABVV wil dat de fietskoeriers krijgen waar zij recht op hebben, namelijk de loon- en arbeidsvoorwaarden van het paritair comité goederenvervoer en logistiek (140.03).

De minimumlonen van deze sector, maar ook andere voordelen zoals een hospitalisatieverzekering, eindejaarspremie, tweedepijlerpensioen (waarbij ​de werknemer een aanvullend pensioen opbouwt via zijn werkgever, doorgaans via een groepsverzekering, een pensioenfonds of een sectorpensioen), een degelijke arbeidsongevallenverzekering, …

“En het spreekt voor zich dat er op regelmatige basis sociaal overleg dient te zijn. BTB zal er dan ook alles aan blijven doen om de deelplatformen in haar sector op het juiste spoor te zetten!”, aldus de vakbond.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!