Bron: Pixabay
Opinie - BTB

BTB stelt opnieuw wantoestanden van Uber aan de kaak

Een Brusselse rechtbank veroordeelde deze week een licentiehouder van Uber tot het betalen van ieder uur die zijn chauffeur in opdracht van Uber voor hem presteerde. De veroordeling bewijst opnieuw dat Uber niet volgens de regels van de markt kan opereren en geen enkel verantwoordelijkheid ten aanzien van zijn chauffeurs opneemt.

donderdag 16 september 2021 14:52
Spread the love

 

Uber-licentiehouders

Chauffeurs die voor Uber willen rijden dienen zich te registreren en krijgen na een positieve evaluatie een ‘licentie’ waarmee ze ritten voor het platform kunnen doen. Licentiehouders kunnen deze ritten dan zelf uitvoeren of kunnen deze dan uitbesteden aan zelfstandigen of hiervoor personeel aanwerven.

Onbetaald werken voor Uber

De licentiehouder die in Brussel werd veroordeeld nam 2 personeelsleden in dienst met een deeltijds contract, nadat zij geweigerd hadden om als zelfstandige voor hem te werken. Omdat de chauffeurs veel meer uren presteerden dan hun contract voorzag en hiervoor niet betaald werden, stapte BTB-ABVV voor een van hen naar de rechtbank om deze gepresteerde uren en dus achterstallig loon op te eisen. De rechter willigde de eis van deze chauffeur in.

Zoveelste wantoestand van Uber

Het vonnis toont aan dat Uber niet conform de regels op de (Belgische) markt wenst te opereren. De vergoedingen die ze aan hun ‘licentiehouders’ (en dus chauffeurs) betalen zijn ver onder de minimumlonen die in de sector betaald worden, dan praten we nog niet over werkgeversbijdragen en sociale bijdragen. Uber verplicht zo hun licentiehouders om de regels te omzeilen en zwart werk te organiseren als ze via het platform voor hen wensen te werken. Ondanks het feit dat Uber zijn chauffeurs via algoritmes aanstuurt en dus permanent monitort duwt ze elke controle inzake sociale en fiscale regels van hun licentiehouders van zich af.

De strijd gaat voort!

Zolang de wantoestanden bij Uber en zijn licentiehouders blijven aanhouden zullen zij BTB op hun pad vinden. BTB zal blijven strijden voor ALLE chauffeurs want iedereen verdient een menswaardig loon en de daarbij horende sociale rechten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!