De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“GEEN EUROPEES VOETBALKAMPIOENSCHAP -21 JARIGEN IN ISRAËL”

“GEEN EUROPEES VOETBALKAMPIOENSCHAP -21 JARIGEN IN ISRAËL”

woensdag 22 mei 2013 14:10
Spread the love

ACTIE “GEEN EUROPEES VOETBALKAMPIOENSCHAP -21 JARIGEN IN ISRAËL”
AAN HOOFDZETEL VOETBALBOND, HOUBA DE STROOPERLAAN 145 BRUSSEL

Op vrijdag 17 mei voerden een dertigtal mensen actie aan de hoofdzetel van de Belgische voetbalbond. Ze wilden een onderhoud met de voorzitter van de voetbalbond om hem te vragen te protesteren tegen de organisatie van het Europees kampioenschap voor -21 jarigen in Israël. Dat protest kan hij laten horen op de Algemene Vergadering van de UEFA op 24 mei in London. Maar voorzitter De Keersmaeker weigerde ons te ontvangen. Net voor het begin van de actie zag iemand van de deelnemers hem in zijn auto stappen en toen die hem vroeg of hij een delegatie zou ontvangen zei hij dat hij dat niet wilde doen omdat de voetbalbond zich enkel met voetbal en sport bezighoudt en niet met politiek…en weg was hij.
De Belgische voetbalbond weigert systematisch elk onderhoud over dit onderwerp.
Op 7 februari kreeg ze al een eerste brief en later werd ook verschillende malen getelefoneerd, maar telkens werd negatief gereageerd met hetzelfde argument als hierboven. Ook op donderdag 11 april weigerde de bond een ontmoeting met ex-speler van de Palestijnse nationale ploeg, Mohamed Sarsak die in België was om het Palestijns standpunt bekend te maken.
Het is duidelijk dat de voetbalbond ten alle prijze wil vermijden dat er in de media een polemiek ontstaat…en ze denkt dat dit kan door niet te communiceren.

VRIJDAG 24 MEI houdt de Europese voetbalbond UEFA haar algemene vergadering. Actievoerder uit verschillende Europese landen en een grote groep Engelsen zullen de hele dag manifesteren voor het gebouw waar die bijeenkomst doorgaat.

Je kan nog altijd de oproep tekenen op de website: zie puntje drie onderaan de franse tekst (carton rouge – petition Platini)

Hieronder de belangrijkste argumenten tegen de organisatie van het kampioenschap voor -21 jarigen in Israël.

Het Europees voetbalkampioenschap voor -21 jarigen is gepland van 5 tot 18 juli 2013 in Israël.

De Palestijnse voetbalbond en de Palestijnse solidariteitsgroepen in Europa vinden dat dit niet zou mogen doorgaan in Israël en geven hiervoor een aantal redenen aan.

Palestijnse sporters, ook voetballers, kunnen meestal hun sport niet op een normale manier beoefenen omwille van de bezetting van het grondgebied door Israël.
Twee leden van de nationale Palestijnse voetbalploeg, Omar Abu Rouis en Mohammed Nemer, zitten al bijna een jaar in een Israëlische gevangenis zonder enige beschuldiging of proces. En een andere speler van de nationale ploeg, Mahmoud Sarsak, zat drie jaar in de gevangenis en is pas vrij maar kan niet meer voetballen omwille van zijn fysieke achteruitgang tijdens de gevangenschap.
Het voetbalstadion van Gaza en twee andere stadia in de Gazastrook werden in november 2012 volledig vernield door Israëlische bommen en daarbij vielen 4 doden.
De Palestijnse nationale voetbalploeg en andere sportlui kunnen soms niet deelnemen aan internationale tornooien wegens visa problemen met Israël.
Veel Palestijnse jongeren onder de 21 zitten in Israëlische gevangenissen en honderden zijn de laatste jaren omgebracht door het Israëlische leger.
Verschillende voetbalstadions in Israël waar wedstrijden voor het UEFA -21 tornooi zullen doorgaan zijn gebouwd op gronden waarop vroeger Palestijnse dorpen stonden maar die vernietigd zijn door Israël: bijvoorbeeld het Natanya Municipal Stadium gebouwd op de ruines van Bayyarat Hannun.
Israël heeft door zijn agressieve aanpak van de Palestijnen een slecht internationaal imago en daar wil het iets aan doen door grote sportieve evenementen te organiseren of eraan deel te nemen.

Voor de coalitie “rode kaart voor Israël”
Jan Dreezen
Palestina Solidariteit
0479-98 66 42

EISEN:
-geen Europees kampioenschap voor -21 jarigen in Israël
-vrijlating van alle Palestijnse sportlui die zonder vorm van proces in Israëlische gevangenissen zitten
-uitsluiting van Israël uit Europese kampioenschappen zolang het de mensenrechten en het internationaal recht niet respecteert
 

Hieronder de link naar een video en foto verslag

http://vimeo.com/66449392

http://www.flickr.com/photos/mediactivista/sets/72157633520110028/

take down
the paywall
steun ons nu!