Afbeelding van stokpic via Pixabay
IPS

Zaterdag al Belgische “Overshoot Day”

Als de hele wereld zou consumeren zoals de Belgen, zouden de natuurlijke hulpbronnen nu zaterdag 23 maart al opgebruikt zijn. “Ons systeem loopt tegen de grenzen van de planeet aan”, zegt het WWF.

dinsdag 19 maart 2024 15:28
Spread the love

 

Als iedereen zou leven zoals de Belgen, zouden we 4,1 planeten nodig hebben. Op 23 maart zouden we dan alle natuurlijke rijkdommen die de planeet op een jaar tijd kan genereren al opgebruikt hebben. “Die drie extra planeten hebben we niet”, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF).

Natuurherstelwet

Op Europees niveau is er een plan om de natuur ademruimte te geven: de natuurherstelwet. Uit een enquête in opdracht van het WWF blijkt dat ruim vier op de vijf Belgen voorstander is van natuurherstel.

Opvallend: die steun blijft gelijk over het hele politieke spectrum. Bijna 90 procent van de Belgen vindt natuur belangrijk en ziet de voordelen die natuur heeft voor onze maatschappij, vooral de voordelen voor onze gezondheid (78 procent), de ecosysteemdiensten die natuur vervult (70 procent), en de mogelijkheden voor rust en recreatie (66 procent).

Meer dan 84 procent van de respondenten vindt dat de overheid zich meer moet inzetten voor het herstel van minstens een derde van natuur in slechte staat tegen 2030, en meer dan 80 procent vindt zelfs dat 90 procent hersteld moet worden. Meer dan vier op de vijf Belgen wil dat overheden meer doen om de biodiversiteit in landbouwgebieden te verbeteren.

Tegenstand

Toch willen Vlaamse regeringspartijen de Europese natuurherstelwet nog doen mislukken, zegt het WWF.

“Daarmee gaan sommige politici dus lijnrecht in tegen de overtuiging van de Vlamingen, Brusselaars en Walen om ons leefmilieu te herstellen en beschermen”, zegt het WWF. “Wij zien allemaal dat natuur een cruciale voorwaarde is voor een goed leven in België, met proper drinkwater, gezonde lucht, voldoende groene ruimte, veerkrachtige landbouw en als buffer tegen klimaatrampen. Maar verschillende beleidsmakers volgen deze redenering niet en laten zich leiden door andere belangengroepen dan de bevolking.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!