Foto: Karina Brys

Gaza kort: moordcommando in ziekenhuis, Duitsland te slap, Google steunt bezettingsleger, …

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer over een moordcommando in een ziekenhuis, nieuwe geplande nederzettingen in Gaza, de slappe houding van Duitsland, de moord op 122 journalisten, de dodelijke aanslag tegen VS-militairen en de steun van Google aan het Israëlisch bezettingsleger.

woensdag 31 januari 2024 15:58
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

 

Moordcommando in ziekenhuis

Israëlische soldaten, vermomd als dokter, bestormden op dinsdag 30 januari een ziekenhuis in Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dit doodseskader executeerde drie Palestijnse militanten.

Volgens Thomas Gillis, advocaat aan de balie van het Internationaal Strafhof in Den Haag, gaat dit om een “flagrante schending van het oorlogsrecht”.

Moordcommando in Ibn Sina-ziekenhuis van Jenin. Foto: printscreen Instagram/@Al Mayadeen

‘Terugkeer naar Gaza’

Op zondag 28 januari vond een extreemrechtse conferentie plaats waarin werd opgeroepen tot het herstel van Joodse nederzettingen in Gaza. Bijna een derde van de ministers van het Israëlische kabinet woonde deze conferentie bij. Op de conferentie werden kaarten getoond met nieuwe geplande nederzettingen in Gaza-Stad en in Khan Younis.

“We moeten terugkeren naar het land Israël omdat het ons thuis is, want dit is de Thora (deel van de Hebreeuwse Bijbel, nvdr.). Dit is de moraal, dit is historische gerechtigheid, dit is de logica en dit is wat juist is”, zei Ben-Gvir, minister van Nationale Veiligheid.

“We moeten terugkeren naar het land Israël omdat het onze thuis is”

Eerder verschenen al advertenties voor nieuwe nederzettingen en ‘droomstrandhuizen’ voor Israëli’s in de Gazastrook.

Al 122 journalisten gedood in Gaza

De afgelopen dagen zijn er in Gaza opnieuw twee journalisten vermoord door het Israëlisch leger. Dat brengt het totaal op 122 sinds 7 oktober, dat is gemiddeld één per dag. Nog nooit kwamen in een oorlogssituatie zoveel journalisten om het leven.

Journalisten zijn essentieel om een juist beeld te krijgen van wat er zich afspeelt in de Gazastrook. Israël doet er alles aan om die gruwelijkheden zoveel mogelijk uit beeld te houden en viseert daarom doelbewust de journalisten. Een zoveelste oorlogsmisdaad.

Foto

“Duitsland moet harder optreden tegen Israël”

Christoph Heusgen, hoofd van de Veiligheidsconferentie van München en jarenlang adviseur van bondskanselier Angela Merkel, wil dat Duitsland zich harder opstelt tegenover Israël.

Net zoals de “willekeurige bombardementen op Gaza” zijn het verzet van Netanyahu tegen een Palestijnse staat en de uitbreiding van de nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever een “schending van het internationaal recht”, zei Heusgen. Hij vindt dat Duitsland Israël “moet aansporen om zich aan het internationaal recht te houden”.

Heusgen wil voorkomen dat Duitsland voor een tweede keer “aan de verkeerde kant van de geschiedenis” staat

Duitsland heeft veel kritiek gekregen vanwege zijn niet-aflatende steun aan Israël ondanks het uiterst brutale karakter van deze oorlog en de vele oorlogsmisdaden. Het land verzet zicht tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren en steunde Israël bij het Internationale Gerechtshof, in de zaak waarin de Joodse staat wordt beschuldigd van genocide.

Wellicht wil Heusgen voorkomen dat Duitsland, zoals Caroline Gennez het stelt, voor een tweede keer “aan de verkeerde kant van de geschiedenis” zal staan.

Koekje van eigen deeg

Bij een drone-aanval in het noordoosten van Jordanië werden drie militairen van de VS gedood en minstens 34 gewond. In de voorbije maanden zijn er verschillende aanvallen geweest tegen VS-basissen, maar het is de eerste keer dat daarbij doden vallen.

De VS bezet een deel van Syrië en heeft tegen de zin van Bagdad militaire basissen in Irak. Het is tegen deze militaire aanwezigheid en de steun van Washington aan Israël dat de aanvallen van diverse milities gebeuren.

De voorbije maand heeft Washington 3.200 extra militairen gestuurd naar de regio. In totaal zijn er nu meer dan 57.000 soldaten gelegerd in de regio.

De aanslag gebeurde nabij de Syrische grens en werd opgeëist door ‘Islamitisch Verzet in Irak’. Volgens Het Laatste Nieuws is dat geen nieuwe terreurgroep, maar wel de zoveelste die het Westen zelf hielp ontstaan.

Om zijn belangen te verdedigen heeft Washington sedertdien verschillende jihadi milities gefinancierd, bewapend en getraind

Na de illegale en uiterst bloedige invasie van de VS in Irak in 2003 heerste complete chaos in het land. Om zijn belangen te verdedigen heeft Washington sedertdien verschillende jihadi milities gefinancierd, bewapend en getraind. Eerder was dat ook al gebeurd met Al Qaeda. Met ‘Islamitisch Verzet in Irak’ krijgt het met andere woorden een koekje van eigen deeg.

Google steunt bezettingsleger Israël

Google heeft een steunfonds van 4 miljoen dollar gecreëerd voor AI-startups in Israël. Dit kapitaal is bedoeld voor een noodfonds, opgericht na 7 oktober.

Google staat al enige tijd onder druk vanwege zijn samenwerking met Israëlische bedrijven. De kritiek gaat vooral naar het Project Nimbus. Dat is een deal van 1,2 miljard dollar tussen Google en Amazon om cloud- en computerdiensten te leveren aan ‘Israël’ en de bezettingsmacht, waaronder kunstmatige intelligentie en machinaal leren.

Het Israëlische ministerie van Financiën heeft eerder verklaard dat Amazon en Google diensten verlenen aan het bezettingsleger

Google ontkent dat het diensten zou verlenen voor militaire doeleinden, maar het is zeer de vraag of dit het geval is. Volgens de zender Al Mayadeen heeft het Israëlische ministerie van Financiën eerder verklaard dat zowel Amazon als Google diensten verlenen aan het bezettingsleger.

De afgelopen twee jaar hebben een aantal Google-werknemers geprotesteerd tegen het besluit om de bezetting te steunen. In oktober ondertekende een groep van 400 werknemers van Amazon en Google een open brief waarin ze er bij hun werkgevers op aandrongen het contract ter waarde van 1,2 miljard dollar met de Israëlische regering op te zeggen en alle banden met het leger van het land te verbreken.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!