Foto: Saleh Najm & Anas Sharif, Wikimedia Commons / CC BY 4.0 DEED
Youna Mulock Houwer

Gaza kort: uithongeringsstrategie, executies, uitbreiding van de oorlog?, Internationaal Gerechtshof, …

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer over de uithongeringsstrategie, executies, plannen voor een etnische zuivering, de ‘uitschakeling’ van journalisten, het Internationaal Gerechtshof en de provocaties van Israël in Libanon.

dinsdag 9 januari 2024 23:15
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

 

Uithongeringsstrategie

Als er geen verandering plaatsvindt en de wereld passief blijft toekijken, zouden binnen een jaar bijna een kwart van de twee miljoen inwoners van Gaza kunnen sterven. Terwijl experts debatteren over de kwestie of de situatie in Gaza als genocide kan worden gekwalificeerd, is het onmiskenbaar dat we getuige zijn van een bevolking die op verschillende manieren wordt getroffen, hetzij door bommen, kogels, honger of ziekte.

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Gisha meldt dat er tussen 21 oktober en 16 december gemiddeld slechts 75 vrachtwagenladingen hulp per dag Gaza zijn binnengekomen, Voorheen waren dit er 500.

Binnen een jaar zouden er bijna een kwart van de twee miljoen inwoners van Gaza kunnen sterven

UNICEF geeft in een rapport aan dat “de meeste jonge kinderen en zwangere vrouwen in de Gazastrook niet in staat zijn om aan hun basisvoedingsbehoeften te voldoen”. Ongeveer 90 procent van de kinderen jonger dan 2 jaar eet voornamelijk brood of drinkt melk, en een kwart van de zwangere vrouwen moet het stellen met een zeer eenzijdig dieet.

UNICEF voegt eraan toe dat het aantal gevallen van diarree bij kinderen onder de vijf jaar is gestegen van 48.000 naar 71.000, wat een indicatie is van slechte voeding.

Ondertussen zijn er in Gaza meer dan 23.084 Palestijnen om het leven gekomen, waarvan 250 in de afgelopen 24 uur. En terwijl de aandacht op Gaza gericht is, zijn er sinds 7 oktober intussen 381 Palestijnse mensen gedood op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.

Executies en marteling

Naast het doden van honderden Gazanen per dag pakt het Israëlische leger ook veel inwoners van de Gazastrook op. De mensenrechtenorganisatie Euro-Med Monitor dringt aan op het openbaar maken van de verblijfplaats en fysieke toestand van deze gedetineerden. Er zijn talloze meldingen van Palestijnen die worden blootgesteld aan marteling, mishandeling en buitengerechtelijke executies.

Daarnaast bevestigt Euro-Med Monitor dat het honderden meldingen heeft ontvangen over Palestijnen die vermist zijn in de Gazastrook. Deze mensen zijn waarschijnlijk tijdens de Israëlische invallen meegenomen, waarvan velen mogelijk ook geëxecuteerd zijn.

Er zijn talloze meldingen van Palestijnen die worden blootgesteld aan marteling, mishandeling en buitengerechtelijke executies

Er wordt voorlopig geschat dat meer dan 3.000 mensen zijn vastgehouden door Israëlische strijdkrachten, waaronder 200 vrouwen en jonge meisjes. Deze Palestijnen worden vastgehouden in detentie, zonder officiële informatie over hun aanklachten of omstandigheden.

Euro-Med Human Rights Monitor roept op tot onmiddellijke actie om de willekeurige detentie en gedwongen verdwijning van honderden Palestijnse gedetineerden uit de Gazastrook te beëindigen. Gedwongen verdwijning is illegaal en is een misdaad tegen de mensheid indien deze uitgebreid of systematisch wordt uitgevoerd.

Israël doodsbenauwd voor Internationaal Gerechtshof.

Bijna drie maanden lang kon Israël ongestraft doorgaan met misdaden tegen het Palestijnse volk. Maar op 29 december diende Zuid-Afrika een zaak in voor genocide bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waardoor Israël zich nu geconfronteerd ziet met mogelijke gevolgen.

Israël voert momenteel een intensieve campagne om te voorkomen dat het Internationaal Gerechtshof tot de conclusie komt dat het genocide pleegt in Gaza. Zo heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken op 4 januari zijn ambassades opgedragen om politici en diplomaten in hun gastlanden onder druk te zetten om verklaringen af te leggen tegen de zaak van Zuid-Afrika.

Israëlische ambassades zetten politici en diplomaten in hun gastlanden onder druk om verklaringen af te leggen tegen de zaak van Zuid-Afrika

Hoewel Israël zich voorheen niet veel aantrok van beschuldigingen en dergelijke procedures, vertegenwoordigt het Internationaal Gerechtshof een ander scenario. Het indienen van een zaak hier kan een krachtig signaal sturen naar Israël dat de internationale gemeenschap zijn acties niet zal tolereren en probeert het land ter verantwoording te roepen.

Openbare hoorzittingen over het verzoek van Zuid-Afrika om voorlopige maatregelen zullen plaatsvinden op 11 en 12 januari bij het Internationaal Gerechtshof, in Den Haag. Het hof zou binnen een week na de hoorzittingen voorlopige maatregelen kunnen opleggen.

Etnische zuivering officieel beleid van Israël

Vanaf het begin van het Israëlische offensief in Gaza was het duidelijk dat de Israëlische regering streefde naar etnische zuivering, maar dat werd niet openlijk verklaard.

In oktober lekte een document van het ministerie van Inlichtingen waarin werd voorgesteld om alle 2,3 miljoen Palestijnen in Gaza naar Egypte te verplaatsen. Caïro bleef echter standvastig en verzette zich tegen het opnemen van Palestijnse vluchtelingen. Hierdoor moest de Israëlische regering verder kijken. Daarna kwam er een gezamenlijk officieus plan met de VS waarbij gedacht werd om de Gazanen te deporteren naar vier landen: Egypte, Irak, Turkije, en Jemen.

“Vrijwillige (sic) migratie is het beste en meest realistische programma voor de periode na het einde van de strijd”

Nu lijkt het idee om Gaza te zuiveren van zijn Palestijnse bevolking langzaam een officieel standpunt van de Israëlische regering te worden. Een hoge Israëlische functionaris voert gesprekken met Congo dat volgens de functionaris bereid zou zijn migranten op te nemen. Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaart naar andere landen te zoeken die bereid zijn Palestijnen op te nemen.

“Vrijwillige (sic) migratie is het beste en meest realistische programma voor de periode na het einde van de strijd”, aldus Gila Gamliel, Israëlische minister van Inlichtingen.

Maar hoe kan er gesproken worden over ‘vrijwillige’ migratie als er alles aan wordt gedaan om het gebied onbewoonbaar te maken, de gezondheidszorg systematisch plat te leggen, mensen uit te laten hongeren, en het gebied aanhoudend bombardeert?

Journalisten doelbewust ‘uitgeschakeld’

In vergelijking met vorige oorlogsconflicten wereldwijd verpulvert Israël alle vorige records op het vlak van het doden van journalisten. Volgens het Committee to Protect Journalists zijn er op drie maand tijd 79 journalisten en mediawerkers gedood. Daarvan 72 Palestijnen, 4 Israëli’s en 3 Libanezen. Daarnaast zijn er 16 gewond geraakt en worden er 3 vermist. Israël heeft ook 21 journalisten gearresteerd.

Overlevende journalisten getuigen dat Israëls luchtaanvallen doelgericht journalisten en hun families viseren. Al Jazeera-correspondente Youmna Elsayed vertelt bijvoorbeeld dat ze een dreigend telefoontje van het Israëlische leger kreeg om haar woonplaats in Gaza-stad te verlaten en naar het zuiden te gaan.

Met het afsluiten van communicatiemiddelen en het uitschakelen van journalisten kan Israël zijn bloedbad ongemerkt uitvoeren

Een onderzoek van Verslaggevers Zonder Grenzen toonde aan dat de Libanese journalist Issam Abdallah ook een doelwit was van Israël. Abdallah deed verslag van vuurgevechten tussen Hezbollah en Israël in Zuid-Libanon toen hij en zijn team door een Israëlische luchtaanval werden getroffen. Het team journalisten stond naast een voertuig met duidelijk ‘pers’ erop en droeg allemaal persvesten en -helmen.

Met het afsluiten van communicatiemiddelen met de Gazastrook en het uitschakelen van journalisten kan Israël zijn bloedbad ongemerkt uitvoeren zegt het Palestijnse Journalisten Syndicaat.

En terwijl de aandacht op Gaza is gericht, arresteert de Israëlische bezettingsmacht Palestijnse journalisten op de bezette Westelijke Jordaanoever, waarvan sommigen in administratieve detentie zitten, zonder aanklacht of proces.

Uitbreiding van de oorlog?

Is Israël uit op een uitbreiding van de oorlog? Wil het ook Libanon binnenvallen of wil het zelfs proberen Iran bij het conflict te betrekken? Aan provocaties ontbreekt het in elk geval niet.

Vorige week werd Saleh al-Arouri, een kopstuk van Hamas gedood bij een drone-aanval in het zuiden van Beiroet. Hij was een sleutelfiguur in de gewapende vleugel van Hamas en een nauwe bondgenoot van de nummer een van Hamas. Hij fungeerde als verbindingsfiguur tussen Hamas en Hezbollah.

Een verdere escalatie zou kunnen leiden tot een ernstige uitbreiding van het conflict

Een week later, op 8 januari en opnieuw in Beiroet, werd Wissam al-Tawil, een belangrijke commandant van Hezbollah gedood bij een nieuwe droneaanval van het Israëlische leger.

Hezbollah houdt zich (voorlopig) heel kalm. Deze sterk bewapend militie in Libanon is niet uit op een oorlog met Israël. Maar een verdere escalatie zou kunnen leiden tot een ernstige uitbreiding van het conflict. Naar verluidt beschikt deze groep over 200.000 raketten die veel krachtiger zijn dan die waarover Hamas beschikt en waarvan een groot deel heel Israël kan bereiken.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!