Compleet verwoeste wijk in Gaza, 2023. Foto: Printscreen The Grayzone

Israël en de VS plannen volledige deportatie van Gaza

Alle Gazanen deporteren, dat is het gezamenlijk plan van de VS en Israël. Volgens het plan zullen de Palestijnen ‘verhuisd’ worden naar Egypte, Irak, Turkije, en Jemen. Deze grootschalige etnische zuivering wordt cynisch voorgesteld als een “moreel en humanitair” hulpplan.

woensdag 6 december 2023 15:55
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

 

Opgejaagd als ratten

In de recente oorlogsgeschiedenis is er zelden zo’n intensieve en massale afslachting gebeurd van burgers en kinderen zoals in Gaza, een van de meest dichtbevolkte plekken ter wereld. In twee maanden tijd werden in het noorden meer dan 40.000 ton explosieven gedropt op een stadsbevolking. Dat is het dubbele van een 20.000 ton kernbom. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt om de tien minuten een kind gedood.

Meer dan de helft van Gaza stad is ondertussen vernield, inclusief scholen en moskeeën. Ziekenhuizen werken niet meer. Bakkerijen zijn gesloten en er is bijna geen drinkwater meer. De verwoesting en afslachting gebeurt op industriële schaal, met behulp van Artificiële Intelligentie.

De mensen werden eerst uit het noorden verjaagd, maar nu is het zuiden aan de beurt met hevige bombardementen en een grondoffensief tegen de stad Khan Younis. Volgens een topman van het VN-agentschap voor humanitaire hulp zijn de omstandigheden daar nu apocalyptisch.

Geen enkel kind heeft nog onbeperkt toegang tot zorg, voeding of water. Er dreigt hongersnood. En omdat rioleringen niet meer werken zullen er massaal ziektes uitbreken.

In de recente oorlogsgeschiedenis is er zelden zo’n intensieve en massale afslachting gebeurd van burgers en kinderen zoals in Gaza

De Gazanen worden nu aangespoord om te vertrekken richting Rafah, het meest zuidelijke punt van Gaza, waar ook de grenspost met Egypte is.

Officieel is het doel van Israël om Hamas te elimineren. Maar de hevigheid en meedogenloosheid waarmee het Israëlisch leger tekeer gaat verraadt dat dit een excuus is voor een ander doel: de volledige verdrijving van de bevolking uit Palestina, te beginnen met Gaza.

Volgens de joodse filosoof Moshé Machover bestaat dat plan al lang: “Gewacht wordt eigenlijk op een moment waarop ze definitief naar de buurlanden verjaagd kunnen worden. Dat zal alleen maar mogelijk zijn tijdens een grootscheepse oorlog en ik vrees dat Israël bereid is om die uit te lokken.”

Nieuw deportatieplan

Israël wil de graad van onmenselijkheid zo opdrijven dat de inwoners van Gaza uiteindelijk niet meer anders kunnen dan vertrekken. Dat lijkt het verborgen plan, hoewel dat plan hoe langer hoe minder verborgen wordt.

Eind oktober werd er al een plan gelekt, afkomstig van het Israëlische ministerie van Inlichtingen. Dat plan voorzag in een definitieve deportatie van de bevolking van de Gazastrook naar de Sinaï woestijn in Egypte. Dat stootte op een njet van Caïro.

Israël wil de graad van onmenselijkheid zo opdrijven dat de inwoners van Gaza uiteindelijk niet meer anders kunnen dan vertrekken

Maar Israël is vast van plan om deze grootschalige etnische zuivering door te zetten. In een recent opiniestuk in de Wall Street Journal riepen twee Israëlische leden van de Knesset westerse landen op om Palestijnse vluchtelingen op te nemen. Gila Gamliel, minister van Inlichtingendienst schreef een gelijkaardig opiniestuk in de Jerusalem Post, waarin zij de “vrijwillige hervestiging” van Palestijnen in Gaza naar andere landen over de hele wereld voorstelde.

De minister van Landbouw Avi Dichter aarzelt niet om de huidige oorlog te omschrijven als een nieuwe ‘Nakba’: de massale deportatie van Palestijnen uit Palestina bij de stichting van de Joodse staat in 1948.

“We zijn nu de Gaza Nakba aan het uitrollen. Vanuit operationeel oogpunt is er geen manier om een oorlog te voeren – zoals de IDF in Gaza probeert te doen – met massa’s tussen de tanks en de soldaten. (…) Gaza Nakba 2023. Zo zal het eindigen.”

En het blijft niet bij woorden. Er is nu een nieuw gezamenlijk plan van de VS en Israël opgedoken waarin ze de bevolking van Gaza willen deporteren naar vier landen: Turkije, Egypte, Irak en Jemen. In dit nieuwe plan moet Egypte niet langer de last alleen dragen.

De aantallen per land zijn ook al bekend: een miljoen Palestijnen zou naar Egypte gaan, een half miljoen naar Turkije, 250.000 naar Irak en nog eens 250.000 naar Jemen.

De vier landen waarvan sprake, zijn landen die nu al gulle steun ontvangen van Washington. In het plan staat dat die steun zal verbonden worden aan de bereidheid om de Gazanen op te vangen. De vier landen zullen m.a.w. financieel en wellicht ook diplomatiek serieus onder druk gezet worden om de Gazanen te ‘ontvangen’.

Het sleutelland is Egypte, dat moet zijn grens openstellen. Joe Wilson, voormalig Republikeins parlementslid en een van de initiatiefnemers van dit plan, is daar zeer duidelijk over. Volgens hem is “de enige morele manier [om het probleem van Gaza op te lossen] ervoor te zorgen dat Egypte zijn grenzen openstelt”.

“Israël probeert het aantal burgerslachtoffers in de Gazastrook zo laag mogelijk te houden, maar Hamas staat niet toe dat de vluchtelingen vertrekken en Egypte is niet bereid zijn grenzen te openen”, schrijven de auteurs van het plan in de openingsparagraaf. Ondertussen worden zes kinderen per uur afgeslacht…

Voor zijn geplande volksverhuis verwijst het plan naar andere recente conflicthaarden. “Het zou niet de eerste keer zijn dat andere landen vluchtelingen accepteren”, aldus het plan. Daarbij verwijzen de auteurs naar de zes miljoen Oekraïners die het land ontvlucht zijn naar o.a. Polen, Duitsland en Tsjechië. Bijna vijf miljoen Syriërs zijn ook ‘verhuisd’ naar Turkije, Libanon en Jordanië, terwijl andere landen uit het Midden-Oosten en Europa honderdduizenden Syriërs hebben opgevangen.

De geplande grootschalige etnische zuivering wordt cynisch voorgesteld als een “moreel en humanitair” hulpplan

Het plan is voorgelegd aan sleutelfiguren in het Huis van Afgevaardigden en het Congres van de VS en kan rekenen op de steun van zowel de Democraten als de Republikeinen. De geplande grootschalige etnische zuivering wordt cynisch voorgesteld als een “moreel en humanitair” hulpplan:

“De naburige grenzen zijn te lang gesloten geweest, maar het is nu duidelijk dat Israël, om de bevolking van Gaza te bevrijden van de tirannieke onderdrukking van Hamas en hen in staat te stellen zonder oorlog en bloedvergieten te leven, de internationale gemeenschap moet aanmoedigen om de correcte, morele en humane wegen te vinden voor de herhuisvesting (sic) van de bevolking van Gaza.”

Zowaar een straf staaltje newspeak.

Het plan haalt ook stevig uit naar UNRWA, de vluchtelingenorganisatie van de VN die zich richt op hulp en ontwikkeling van de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten.

Ze verwijten het agentschap dat het “het vluchtelingenverhaal propageert” en “de rehabilitatie van Palestijnse vluchtelingen al meer dan zeventig jaar tegenhoudt en de vluchtelingencrisis in feite heeft verdiept”. Daarom willen ze dat het agentschap gesloten wordt.

 

*       *      *

 

We staan hier mogelijk aan de vooravond van een massale deportatie van Palestijnen, een tweede Nakba. Als westerse landen nog een greintje geloofwaardigheid, willen overhouden dan moeten ze onmiddellijk in gang schieten.

Ze moeten op staande voet economische en diplomatieke sancties treffen tegen Israël en daarnaast de Veiligheidsraad bij elkaar roepen om het sinister plan van de VS en Israël te veroordelen en te dwarsbomen. Zo niet zijn ze medeplichtig aan deze aangekondigde humanitaire ramp.

 

Bronnen:

Senior US lawmakers review plan linking Gaza refugee resettlement to US aid to Arab countries
US lawmakers review plan linking Gaza refugee resettlement to American aid to Arab countries
US Congress is reviewing a plan to facilitate an ethnic cleansing of Palestinians in Gaza
Israel and America’s plan to move the people of Gaza to Iraq, Egypt, Turkey and Yemen

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!