Reportage, Video - Mohamed El Saife, Max Blumenthal, The Grayzone,

“Dit is wat rest van Gaza. Kijk niet weg”

Onafhankelijk journalist Mohamed El Saife in Gaza bezorgde deze drone-opnames van de wijk Al Zahraa in Gaza City aan de Amerikaanse nieuwssite The Grayzone. “Dit is slechts een kleine doorsnede van de vernietiging die Israël heeft aangericht in de Gazastrook”. Vertaling van de commentaar staat onder de video van 3:39 minuten, die niets overlaat aan de verbeelding.

zondag 3 december 2023 13:57

 

Commentaar Max Blumenthal: “Dit is wat overblijft over de wijk Al Zahraa, in het zuidoosten van Gaza-stad. Deze drone-opnames tonen je hoe het er uit ziet na dagen en dagen van Israëlische bombardementen.”

Vertaling van de commentaar loopt door onder de video (totaaltijd 3:39 minuten).

 

 

“Voor alle duidelijkheid, dit is slechts een kleine doorsnede van de vernietiging die Israël heeft aangericht in de Gazastrook, waar 1.1 miljoen mensen hebben geleefd en waren ongeveer 60.000 residentiële gebouwen volledig of gedeeltelijk werden vernield. Er is hier nergens een plaats om te leven, geen leidingwater, geen elektriciteit en geen verwarming terwijl het winterse regenseizoen nadert.”

“Het Israëlische leger heeft beloofd om iedereen neer te schieten die poogt terug naar huis te gaan door de buurt een ‘gesloten militaire zone’ te verklaren. Israël heeft meer dan 8.000 kinderen en vrouwen vermoord in de Gazastrook sinds de oorlog uitbrak op 7 oktober.”

“Toen deze opnames werden gemaakt tijdens het tijdelijk staakt-het-vuren eind november had Israel reeds een totaal van 15.000 burgers vermoord, nog duizenden meer worden vermist onder het puin.”

“Volgens de New York Times is de ratio van het dodental weinig precedenten in deze eeuw terwijl burgers worden vermoord aan een historisch ritme.”

Iraq Body Count, een onafhankelijke Britse groep, stelde vast dat meer kinderen en vrouwen werden gedood in twee maanden dan de 7.700 burgers vermoord door Amerikaanse en Britse strijdkrachten tijdens het eerste jaar van de invasie van Irak in 2003.”

“De Euromed Human Rights Monitor stelde vast dat tijdens de eerste week van het conflict Israël 14 burgers per uur doodde, waarbij uitgestrekte stukken van de Gazastrook werden omgevormd tot onbewoonbare hellegaten.”

“De Israëlische Minister van Erfgoed Amihai Eliyahu heeft verklaard dat één manier om af te rekenen met de bevolking van Gaza was hen te doden met één kernbom.”

“Tegen eind november heeft Israël meer dan 40.000 ton explosieven gedropt op de dicht bevolkte Gazastrook, veel meer dan het equivalent van één enkele 20.000 ton kernbom. De opnames die je ziet werd opgenomen tijdens een staakt-het-vuren.”

“Volgens Politico was er een zekere bezorgdheid in de regering van Biden over een onbedoeld gevolg van de pauze in de gevechten, dat het journalisten uitgebreider toegang zou verschaffen tot Gaza en de mogelijkheid om nog meer aandacht te geven aan de vernietiging daar en zo de publieke opinie zou keren tegen Israël.”

“Tot nu werden buitenlandse journalisten geblokkeerd van onbegrensde toegang tot de Gazastrook. Deze opnames werden exclusief bezorgd aan de Grayzone door de in Gaza gevestigde journalist Mohamed El Saife.”

“Kijk niet weg…”

 

Vertaling van de commentaar bij de video door Lode Vanoost

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!