Roshdi Sarraj, een van de in Gaza door het Israëlisch bezettingsleger vermoorde journalisten. Foto Facebook Roshdi Sarraj
Mediakritiek - Caitlin Johnstone,

VS ongerust over pauze Gaza: ruime toegang journalisten gaat publieke opinie ‘beïnvloeden’ tegen Israël

De VS spinnen de humanitaire pauze in Gaza tot hun 'grootste diplomatieke overwinning', omdat het vermoorden van kinderen even vier dagen gaat stoppen. President Biden is echter ongerust: “Deze pauze zou journalisten bredere toegang tot Gaza kunnen geven en de publieke opinie verder tegen Israël keren”. Deze supermacht is bang van de feiten en van de publieke opinie.

donderdag 23 november 2023 10:47
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers.

Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr.)

***

 

Israël en Hamas komen een vierdaags staakt-het-vuren overeen waarbij 50 gijzelaars van Hamas worden vrijgelaten in ruil voor 150 Palestijnse gijzelaars.

Het tijdschrift Politico beschrijft het akkoord als “de grootste diplomatieke overwinning van het conflict voor de regering”. Functionarissenen van het Witte Huis noemen het een “rechtvaardiging” van Bidens besluitvorming, een volledig ongepaste woordenbrij voor een prestatie die zo minimaal is als het heel even niet vermoorden van kinderen voor een paar dagen.

“Een mogelijk onbedoeld gevolg van de pauze: journalisten met bredere toegang tot Gaza kunnen over de verwoesting berichten en de publieke opinie nog verder tegen Israël keren”

Diep begraven meerdere paragrafen lager in dit rapport staat een zin die veel aandacht krijgt op sociale media. Er staat dat volgens de bronnen van Politico binnen de regering enige weerstand was tegen deze gevechtspauze vanwege de angst dat journalisten Gaza nu binnen kunnen gaan om verslag te doen van de verwoestingen die Israël heeft aangericht.

“En er was enige bezorgdheid in de regering over een mogelijk onbedoeld gevolg van de pauze: dat het journalisten een bredere toegang tot Gaza zou geven en de kans om de verwoesting daar verder te belichten en de publieke opinie nog verder tegen Israël te keren”.

Met andere woorden, het Witte Huis is bang dat een korte pauze in de Israëlische afslachting van burgers in Gaza journalisten in staat zal stellen om de waarheid te vertellen over de Israëlische slachtpartij, omdat dit de informatiebelangen van de VS en Israël zal schaden. Ze zijn dus bang dat het publiek zich meer bewust zal worden van de feiten en de waarheid.

Het hoeft geen betoog dat wie aan de goede kant van de geschiedenis staat zich normaal gesproken niet echt zorgen hoeft te maken over journalisten die de ware feiten over actuele gebeurtenissen rapporteren en daarmee de publieke steun voor je agenda zou kunnen schaden.

Dat is echter wel de kant waar de VS en Israël altijd hebben gestaan en dat is dus ook de reden waarom het Amerikaanse imperium op dit moment Julian Assange gevangen houdt, omdat hij correcte journalistiek bedrijft over de oorlogsmisdaden van de VS en waarom Israël al tientallen jaren journalisten bedreigt en tot doelwit maakt.

Wie aan de goede kant van de geschiedenis staat moet zich normaal gesproken geen zorgen maken over journalisten die de feiten over actuele gebeurtenissen rapporteren.

Tijdens de Israëlische bombardementscampagne tegen de bevolking van Gaza in 2021 richtte het Israëlische bezettingsleger zich op meer dan 20 Palestijnse persinstellingen, waaronder het torengebouw waarin de internationale persbureaus AP en Al Jazeera waren gehuisvest.

Tijdens de huidige aanval heeft Israël reeds tientallen Palestijnse journalisten gedood, meermaals door actief de huizen te bombarderen waar ze met hun gezinnen wonen. Deze campagne om lastige nieuwsverslaggevers uit te roeien heeft ertoe geleid dat het Committee to Protect Journalists dit het dodelijkste conflict ooit voor journalisten heeft genoemd.

Zowel de VS als Israël hebben de pers op deze manier aangevallen, omdat hun regeringen begrijpen dat wie het narratief beheerst, de wereld beheerst. Ze begrijpen dat macht inhoudt dat je controle hebt over wat er gebeurt, maar dat ultieme macht inhoudt dat je ook controle hebt over wat mensen denken over wat er gebeurt.

Het menselijk bewustzijn wordt beheerst door mentale narratieven, dus als je de dominante narratieven van de samenleving kan beheersen, kan je de mensen zelf beheersen. Het is zo dat de machtigen der aarde in onze beschaving in staat waren om aan de macht te blijven – omdat ze die noodzaak van controle over de gedachten begrijpen, terwijl wij, het publiek, dat over het algemeen niet doorhebben.

Daarom ‘bombarderen’ zij ons met non-stop propaganda in de massamedia, daarom censureren ze het internet, daarom zit Julian Assange in de gevangenis, daarom vermoordt Israël routinematig journalisten en daarom is het Witte Huis bang voor wat er zal gebeuren als nieuwsverslaggevers van over de hele wereld met hun camera’s tot in Gaza geraken.

 

‘White House Fears Pause In Fighting Will Let Journalists See What’s Been Happening In Gaza‘ van Caitlin Johnstone werd vertaald door Lode Vanoost.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!