Woongebouwen die werden verwoest tijdens de eerste week van intensieve bombardementen door Israëlische vliegtuigen. Foto: Al Araby/CC BY-SA 3.0

Al Jazeera weerlegt Israëlische versie over gebombardeerd ziekenhuis in Gaza

De kwestie van het gebombardeerd ziekenhuis heeft verstrekkende gevolgen voor Israël én voor de krachtsverhoudingen in de regio. Daarom is het voor Israël, maar ook voor de VS en het Westen, van het allergrootste belang om die imagoschade zoveel mogelijk te beperken. En dat is wat we de voorbije dagen aan het werk hebben gezien.

donderdag 19 oktober 2023 20:44
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 46 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede.

Als je een van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld systematisch bombardeert dan kan dat niet anders dan catastrofale gevolgen hebben. Twaalf dagen na het begin van de bombardementen werden al 90.000 woningen geraakt, alsook 51 medische posten of ziekenhuizen, 164 scholen en 19 gebedshuizen. 23 ambulances werden vernietigd.

Sinds het begin van de belegering is het dodenaantal opgelopen tot 3.785 waaronder meer dan 1000 kinderen. Meer dan 12.000 mensen geraakten gewond.

Over die vele doden en ook over het feit dat de Gazastrook zonder stroom, geneesmiddelen, en water en voedsel wordt gezet, was er de voorbije twee weken in het buitenland, vooral dan in het globale Zuiden, al heel veel verontwaardiging. Die verontwaardiging bereikte een kookpunt toen op 17 oktober het Al-Ahli ziekenhuis zwaar werd getroffen, waarbij in een klap honderden doden vielen.

Als je een van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld systematisch bombardeert dan kan dat niet anders dan catastrofale gevolgen hebben

Direct na het bombardement zei een Israëlische legerwoordvoerder laconiek: “We hadden gewaarschuwd om het Baptistenziekenhuis (Al-Ahli) en vijf andere ziekenhuizen te evacueren, zodat Hamas ze niet als toevluchtsoord zou nemen”.

Maar, toen de draagwijdte van het bloedbad duidelijk werd en er gruwelijke beelden van verminkte lichamen van kinderen en burgers op tv-kanalen en sociale mediaplatforms verschenen, zat Israël met een serieus probleem. Als gevolg van dit bloedbad kreeg zijn imago een flinke deuk en bovendien werd een gepland bezoek van Biden aan enkele regionale leiders onverwacht afgezegd.

Deze kwestie heeft m.a.w. verstrekkende gevolgen voor Israël én voor de krachtsverhoudingen in de regio. Daarom is het voor Israël, maar ook voor de VS en het Westen, van het allergrootste belang om die imagoschade zoveel mogelijk te beperken. En dat is wat we de voorbije dagen aan het werk hebben gezien.

Deze kwestie heeft verstrekkende gevolgen voor Israël én voor de krachtsverhoudingen in de regio

Onmiddellijk na het bombardement werd er door het Israëlisch leger en door Washington twijfel gezaaid over de herkomst van de raket, iets wat bijvoorbeeld nooit het geval is geweest bij de oorlog in Oekraïne. Daar was van meet af aan altijd duidelijk wie de dader was en is er van twijfel nooit sprake geweest, ook al bleek achteraf dat niet Rusland maar wel Oekraïne de oorzaak was van een raketinslag.

Na enkele uren werden dan bewijzen gefabriceerd of allerhande aanwijzingen bij elkaar gezet en zodanig geïnterpreteerd dat ze Israël vrijpleiten van schuld en de schuld daarentegen toewijzen aan Islamitische Jihad.

Reconstructie door Al Jazeera

De nieuwszender Al Jazeera heeft de hypothese van het Israëlisch leger dat het zou gaan om een afgeweken raket van Islamitische Jihad grondig geanalyseerd en komt tot de tegenovergestelde conclusie. Het ziekenhuis werd getroffen door een raket nadat de laatste raket vanuit Gaza uit de lucht werd gehaald. Het kan dus niet om die zogenaamde afgeweken raket gaan.

We brengen hieronder een korte versie van de reconstructie van de feiten door een digitaal onderzoeksteam van Al Jazeera.

Het ziekenhuis werd getroffen door een raket nadat de laatste raket vanuit Gaza uit de lucht werd gehaald

“Via een live video van Al Jazeera kon het team vier Israëlische luchtaanvallen op Gaza identificeren, gericht op het gebied nabij het ziekenhuis. De eerste om 18.54.28, vervolgens 18.55.03, vervolgens 18.57.42 en vervolgens 18.58.04.

Het team vergeleek deze video met een andere video, vastgelegd door een camera ten zuiden van Tel Aviv, die een weids uitzicht over de Gazastrook toont. Deze video toont een reeks raketaanvallen vanuit Gaza. In deze video is duidelijk te zien hoe de Iron Dome (het Israëlisch raketafweersysteem, nvdr) deze raketten onderschepte.

Om 18:59:35 zien we een enkele raket gelanceerd vanuit Gaza, dit is de raket van Islamitische Jihad in kwestie. Deze raket is ook te zien op de Israëlische video. 15 seconden later blijkt uit de livefeed van Al Jazeera dat dezelfde raket precies om 18:59:50 werd onderschept. Deze onderschepping heeft hetzelfde nagloei als bij eerdere onderscheppingen.

Als je de video van de livefeed van Al Jazeera nader bekijkt, zie je dat de raket volledig wordt vernietigd en uiteenvalt in de lucht. Volgens alle geanalyseerde feeds en video’s werd deze raket onderschept en was dit de laatste raket die vanuit Gaza werd gelanceerd vóór het bombardement op het ziekenhuis.

Vijf seconden na die onderschepping is een explosie in Gaza te zien, twee seconden later gevolgd door een veel grotere explosie. Dit is de raketaanval die het Al-Ahli ziekenhuis trof.

Als gevolg hiervan vond het digitale onderzoeksteam van Al Jazeera geen gronden voor de bewering van het Israëlische leger dat de aanval op het Al-Ahli ziekenhuis in Gaza werd veroorzaakt door een mislukte raketlancering.”

 

*                          *                            *

 

Het laatste woord over deze controversiële kwestie is nog lang niet gezegd. Wij willen aspecten, argumenten en feiten naar voor brengen die in de mainstream media worden verzwegen of onderbelicht, om alzo het debat meer genuanceerd te kunnen voeren. Geloof niets zomaar, ook onszelf niet. Blijf kritisch denken.

 

Naschrift:

Ook de onderzoeksgroep Forensic Architecture van de Goldsmiths University van Londen heeft sterke twijfel over de Israëlische versie. Volgens deze onderzoeker is het waarschijnlijker is dat het hospistaal werd geraakt door een Israëlische artilleriegranaat eerder dan een afgeweken Palestijnse raket.

 

De videoversie van deze reconstructie kan je hieronder bekijken.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!