Oktober 2023: hele wijken in Gaza worden platgebombardeerd door het Israëlisch leger. Foto: Wafa (Q2915969) CC BY-SA 3:0
Palestine Chronicle,

De leugen ontkracht: Israël bombardeerde het Al-Ahli-ziekenhuis en wijzigde nadien zijn versie

Israël bombardeerde een door de VN geleide school in centraal Gaza, richtte vervolgens een bloedbad aan in het Al-Ahli ziekenhuis, nam de verantwoordelijkheid op zich, maar veranderde zijn verhaal en bombardeerde vervolgens nog een ziekenhuis.

woensdag 18 oktober 2023 09:36
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 46 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede.

 

Dinsdagavond vielen Israëlische raketten neer op duizenden Palestijnen die onderdak zochten in het Al-Ahli ziekenhuis in Gaza Stad. Al-Ahli is een van de grootste Palestijnse medische centra in de Gazastrook.

Net als andere ziekenhuizen en klinieken in Gaza had Al-Ahli al een tekort aan brandstof, medicijnen en ruimte voor de duizenden gewonden als gevolg van de Israëlische bombardementen op de wijken in Gaza.

Lees dit artikel hier.

De aanval kwam als een schok, ook al werden er vanaf 7 oktober ruim 3.000 Palestijnen gedood in Gaza.

De schok was een gevolg van het feit dat Israël, zo dachten sommigen, niet zo ver kon gaan, of beter gezegd, niet zo ver wilde gaan als het doden van honderden mensen die in een ziekenhuis waren ondergebracht.

Een andere reden achter het valse gevoel van veiligheid onder de burgers die in het ziekenhuis worden opgevangen, is dat Al-Ahli, voorheen bekend als Al-Mamadani, grotendeels wordt gefinancierd en beheerd door de Episcopale Kerk in Jeruzalem.

Helaas hadden ze het mis.

Israëlische reactie

Maar hoe reageerde Israël op zijn misdaad, die wordt beschouwd als een van de ergste in de geschiedenis van zijn oorlogen tegen de belegerde, verarmde en overbevolkte Gazastrook?

Tot nu toe heeft de Israëlische regering twee verschillende standpunten naar voren gebracht.

Om precies 21.37 uur, Palestijnse tijd, schreef de Arabische liveblog van Al Jazeera, onder vermelding van een woordvoerder van het Israëlische leger: “We hadden gewaarschuwd om het Baptistenziekenhuis (Al-Ahli) en vijf andere ziekenhuizen te evacueren, zodat Hamas ze niet als toevluchtsoord zou nemen’.”

Deze verklaring kwam inderdaad overeen met andere verklaringen van het Al-Ahli-ziekenhuisbestuur na het bloedbad. Er stond dat ze waren bedreigd dat als ze het ziekenhuis niet zouden evacueren, het ziekenhuis zou worden gebombardeerd.

Evacueren was echter simpelweg onmogelijk. Niet alleen omdat ziekenhuizen onder geen enkele omstandigheid gebombardeerd mogen worden, maar ook omdat die duizenden patiënten en hun families nergens anders heen konden.

Lees dit artikel hier.

Een andere reden is dat de meeste grote ziekenhuizen, waaronder het Al-Shifa Medisch Centrum, ook door het Israëlische leger werden gewaarschuwd om te evacueren.

Toen het nieuws over het bloedbad begon te circuleren en er gruwelijke beelden van verminkte lichamen van kinderen en burgers op tv-kanalen en sociale mediaplatforms verschenen, begon het Israëlische standpunt te verschuiven.

Het Chinese persbureau Xinhua meldde dat het Israëlische leger zijn verhaal had veranderd. “Het Israëlische leger zei dat het doden van honderden mensen in een ziekenhuis in de Gazastrook (…) werd veroorzaakt door een mislukte raket die werd gelanceerd door de Palestijnse Islamitische Jihad, een militante groepering in Gaza,” meldde Xinhua.

Lees dit artikel hier.

De leugen deconstrueren

Maar dit kan onmogelijk het geval zijn, om verschillende redenen. Ten eerste beschikt niemand binnen het Palestijnse Verzet in Gaza over bommen met dit soort destructieve capaciteiten.

Ten tweede had het Israëlische leger in zijn eerste verklaring al duidelijk gemaakt dat het de partij was achter de massamoord.

Ten derde had Israël datzelfde ziekenhuis feitelijk al een paar dagen eerder, en wel op zaterdag 14 oktober, gebombardeerd. Het bombardement veroorzaakte toen infrastructurele schade.

Ten vierde heeft Israël ook andere ziekenhuizen gebombardeerd, zoals het Al-Dura ziekenhuis en het Indonesische ziekenhuis.

Lees dit artikel hier.

Ten vijfde voerden Israëlische vliegtuigen kort voor het bloedbad ook een aanval uit op een school gerund door de VN, die burgers beschermde. Die school bevindt zich in het vluchtelingenkamp Al-Maghazi, in de centrale Gazastrook. Daarbij vielen tientallen doden en gewonden.

En tenslotte, en misschien nog belangrijker, is het feit dat het Israëlische leger ziekenhuizen bleef bombarderen, zelfs na het nieuws over het grote bloedbad. Eén van deze ziekenhuizen was het Europese Ziekenhuis in Gaza.

“De correspondent van Al Jazeera meldde dat de Israëlische bezettingsmacht de omgeving van het Gaza European Hospital in Khan Yunis, ten zuiden van de Gazastrook, had gebombardeerd”, meldde Al Jazeera Live Blog.

 

Naschrift:

Volgens een medewerker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de “aanval op het Al-Ahli Arabische ziekenhuis van ongekende omvang.” De aanval is geen alleenstaand feit: “We hebben consistente aanvallen gezien op de gezondheidszorg in het bezette Palestijnse gebied.” Een woordvoerder van de WHO zei dat er sinds het begin van het Israëlische bombardement 51 aanvallen hebben plaatsgevonden op gezondheidszorginstellingen in Gaza.

 

 

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!