Brand van een VN-complex in Gaza (2012) met wit fosfor, een oorlogsmisdaad van Israël. Foto: HRW/CC BY-SA 3:0
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Net nu zelfbeschikking Palestijns volk steunen is niet ‘tegendraads’, het is de juiste menselijke keuze van het hart

Ons Tegendraadse selectie gaat dit weekend over één kwestie: de gewelddadige uitbraak van Hamas uit Gaza en de wrede weerwraak van Israël op de ongewapende en onschuldige bevolking van Gaza. Het excessieve geweld van Hamas veroordelen zonder naar de diepere oorzaken te kijken komt neer op weigeren te zoeken naar een onderhandelde oplossing, op meer doden en gewonden.

vrijdag 13 oktober 2023 10:02
Spread the love

 

75 jaar brutaal geweld van bezetting, kolonisatie en apartheid heeft de fanatieke gruwel van Hamas gebaard. 16 jaar blokkade van Gaza is illegaal. Dit mag ons niet het volgende doen vergeten: het internationaal recht erkent sinds 1949 het recht van volkeren op gewapende strijd tegen hun kolonisatoren. Zoals steeds een grondige analyse door Ben Norton in zijn Global Economy Report.

 

 

Vernietigde woning in Jenin (juni 2023). Foto: X @timesofgaza

“De huidige uitdrukkingen van sympathie voor Israel in het Westen zouden iedereen met een half hart moeten doen kotsen”. Dat is de harde analyse van Jonathan Cook vanuit Nazareth in Israël. Wat Hamas deed is gruwelijk, maar tientallen jaren lijden van een volk en er goedkeurend op toekijken is nog veel erger.

 

 

 

 

 

 

2 miljoen mensen opeengepakt op een strook van 10 bij 42 km. Kaart: Gringer/CC BY-SA 3:0

Er is iets merkwaardig aan de zelfverklaarde precisiebombardementen van Israël op de schuilplaatsen van Hamas in Gaza, dat nergens in de media wordt opgemerkt. Eén week geleden had Israël geen idee van wat er aankwam met drones, motorboten, raketten en ULM-zwevers. Nu kent Israël exact elke moskee, school, hospitaal en woonblok waar Hamas zich verbergt. Caitlin Johnstone stelt zich vragen bij die plotse kennis van zaken.

 

 

 

 

 

Corbyn tijdens de March Against Racism in Londen, maart 2022. Foto: Alisdare Hickson/CC BY-SA 2:0

Labour-voorzitter Keir Starmer heeft zich radicaal aan de kant van Israël geschaard. Zijn voorganger Jeremy Corbyn denkt er anders over. Hij veroordeelt de gruwel van Hamas en de brutale afslachting van onschuldige mensen in Gaza door het Israëlisch leger. “Elk mensenleven is gelijk”. Het zou een evidentie moeten zijn. Dat is het dus niet.

 

 

 

 

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!