President Poetin. Foto: Kremlin
Morning Star,

ICC vaardigt arrestatiebevel uit tegen Vladimir Poetin wegens oorlogsmisdaden

Na één jaar wordt Poetin door het Internationaal Strafhof veroordeeld, maar Israël kan al tientallen jaren straffeloos zijn gang gaan. En wanneer zal het ICC een arrestatiebevel uitvaardigen tegen Obama wegens oorlogsmisdaden in Libië, Syrië en Jemen? Of tegen Bush voor de dood van meer dan een miljoen onschuldigen in Irak?

zaterdag 18 maart 2023 16:48
Spread the love

 

Het Internationaal Strafhof zei op vrijdag 17 maart dat het een arrestatiebevel had uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin wegens oorlogsmisdaden vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de ontvoering van kinderen uit Oekraïne.

Het ICC vaardigde ook een arrestatiebevel uit tegen Maria Alekseyevna Lvova-Belova, de commissaris voor kinderrechten in het kabinet van de Russische president, op basis van soortgelijke beschuldigingen.

Israël’s straffeloosheid duurt al 75 jaar

Het hof zei dat het “redelijke gronden heeft gevonden om aan te nemen dat elke verdachte verantwoordelijk is voor de oorlogsmisdaad van onwettige deportatie van bevolking en die van onwettige overbrenging van bevolking uit bezette gebieden van Oekraïne naar de Russische Federatie, ten nadele van Oekraïense kinderen”.

Moskou heeft beschuldigingen van oorlogsmisdaden in Oekraïne ontkend.

Voormalig Palestijns onderhandelaar Hanan Ashrawi tweette: “Wow, zo snel ICC? Israël’s straffeloosheid duurt al 75 jaar en oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid worden nog steeds gepleegd door een racistisch koloniaal regime van criminele kolonisten, en dat in zicht van iedereen.”

“Je zou denken dat Poetin minstens dezelfde hoffelijkheid verdient.”

Onafhankelijk politiek commentator Sarah Abdallah twitterde: “Wanneer zal het ICC een arrestatiebevel uitvaardigen tegen Obama wegens oorlogsmisdaden in Libië, Syrië en Jemen? Of tegen Bush voor het vermoorden van meer dan een miljoen onschuldigen in Irak?”

Noch Rusland, Oekraïne noch de Verenigde Staten hebben het ICC ondertekend en/of geratificeerd.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!