Interview, Mediakritiek -

Vredesactivist Ludo De Brabander: “Kijk naar de andere context en geschiedenis over Gaza en Oekraïne!”

Vredesactivist Ludo De Brabander geeft zijn kijk op oorzaken en mogelijke oplossingen voor de invasies in Oekraïne en Gaza en blikt terug op veertig jaar vredesactivisme, op overwinningen en tegenslagen. Eén constante: "Geloof de zelfverklaarde mainstream 'experten' niet. Kijk naar de andere kant van het verhaal en trek zelf je conclusies!"

dinsdag 26 december 2023 11:54

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

Ludo De Brabander: “Vredesactivisme is altijd nodig én nuttig. Meer wapens betekent minder veiligheid. Alleen onderhandelen en ontwapening creëert veiligheid en vrede”. “De mainstreammedia geven een éénzijdige interpretatie. Er is echter een andere uitleg, die rekening houdt met context en geschiedenis. Dit is de enige manier die vrede brengt.”

(voor Nederlandstalige ondertitels, klik op icoon onder rechts in beeld, totaaltijd 24:23)

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!