boek michel collon
Michel Collon, Test Media International, Investig'action,

Oekraïne – Een oorlog met beelden

Op 24 februari 2024, twee jaar na de Russische invasie in Oekraïne, publiceert de onderzoekswebsite Investig'action de Nederlandse vertaling 'Oekraïne – Een oorlog met beelden'. 50 beelden die door framing een verkeerde interpretatie geven aan feiten, 'liegen' met feitenmateriaal. In deze voorpublicatie beelden van een Oekraïense vader op de vlucht voor de Russische invasie, zo lijkt het toch... 

vrijdag 23 februari 2024 10:11
Spread the love

 

Een afscheid dat ons hart breekt …

14 miljoen keer bekeken in een paar uur tijd! Hetzelfde verhaal vanaf 24 februari, de eerste dag van de ‘Russische invasie’, was te zien op alle zenders en in de populaire media: de hartverscheurende video1 van een Oekraïense vader die in tranen uitbarst terwijl hij afscheid neemt van zijn dochtertje. Vader moet blijven om zijn land te verdedigen, moeder en dochter moeten vluchten voor de Russische bommen.

Een voorbeeld onder vele andere (Metro2)

‘Woensdagavond (1) is Vladimir Poetin tot verbijstering van de hele wereld Oekraïne (2) binnengevallen. Honderdduizenden Oekraïners ontvluchten (3) hun land, wat hartverscheurende taferelen oplevert. Een vader (4) werd gefilmd toen hij afscheid nam van zijn dochtertje zonder te weten wanneer hij haar zou terugzien.’ (5)

… tenzij de slachtoffers in ‘het verkeerde kamp’ zitten.

Pagina 20 van ‘Oorlog in Beelden’

(1) WANNEER?

In werkelijkheid werd dit tafereel niet op 24 maar op 21 februari gefilmd. En dezelfde dag, om 12.22 uur, gepost op Telegram (1). Dus drie dagen vóór de Russische interventie in Oekraïne.

(2) WAAR?

In Gorlovka, in het noorden van de zelfverklaarde republiek Donetsk. Op 16 februari begon het Oekraïense leger de Donbas te bombarderen om een offensief in te leiden.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldden een opvallende toename van artillerievuur op de burgerbevolking langs de gevechtslinie. Dat was ook in Gorlovka het geval.

(3) WAT?

Op 18 februari gaven de autoriteiten van de zelfverklaarde republieken Donetsk en Loegansk bevel tot evacuatie van vrouwen, kinderen en ouderen naar het binnenland van het gebied en naar Rusland. De video is van dat moment.

In tegenstelling tot wat de fact-checkers vanTF1  (2) en Le Monde (3) beweerden, werd hij gepost voordat Rusland de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde republieken erkende.

(1) Telegramaccount ‘Prikhodko1970’, 21 februari 2022, 12:22. (2) TF1, 26 februari 2022. (3) Le Monde, 25 februari 2022)

Daarvoor waren deze ‘republieken’ noch ‘separatistisch’ noch ‘Russisch’: door de akkoorden van Minsk te ondertekenen hadden ze ingestemd met een autonome status binnen Oekraïne.

(4) WIE?

In werkelijkheid behoedde deze vader zijn dochter voor de bommen van Zelensky. Maar de Westerse propaganda verwisselt aanvallers en aangevallenen.

(5)GOEDE’ EN ‘SLECHTE’ SLACHTOFFERS?

Ondanks de ondertekening van die akkoorden is Oekraïne sinds 2015 doorgegaan met het bombarderen van zijn eigen bevolking. Alle bankdiensten werden geschrapt, de salarissen van de ambtenaren opgeschort en de betaling van sociale uitkeringen en pensioenen stopgezet.

In die acht jaar heeft het conflict meer dan 9000 slachtoffers gemaakt in de Donbas. Slachtoffers die ons medeleven kennelijk niet waard zijn, aangezien ze werden aangevallen door ‘onze vrienden’ van Kiev.

Pagina 21 van ‘Oorlog in Beelden’

Analyse

Dit beeld toont dus eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat men gekozen heeft ons te vertellen. De totale afwezigheid van informatie over de aanslagen die burgers in de Donbas de afgelopen acht jaar te verduren kregen, heeft alle manipulaties mogelijk gemaakt die we sindsdien zien.

Honderdduizenden Russischtalige Oekraïense burgers zijn voor en na 24 februari moeten vluchten voor de bommen van de Oekraïense regering. Een leed dat ons niet interesseert. Stilte.

Dezelfde sequentie wordt pas ‘aangrijpend’ wanneer de rollen omgekeerd worden. Le Monde heeft dan op 25 februari de misleiding van dit ‘afscheid’ wel erkend, maar de sequentie staat nog steeds op een hele reeks populaire sites, zonder enige correctie.

Deze vervalsing toont aan hoe makkelijk het is de opinie te manipuleren door op emotie te spelen. Doordat deze video viraal ging op de sociale media was in enkele uren de toon van deze informatieoorlog gezet.

Drie basisprincipes van de oorlogspropaganda werden hier toegepast: emotie vóór reflectie; het gebruik van beelden van kinderen; de ‘goeden’ en de ‘slechten’.

Besluit:

◊ Gebruik van een correct beeld

◊ Vervalste datum en plaats

◊ Bedrieglijke commentaar (omkering aanvaller/slachtoffer)

◊ Discriminatie tussen slachtoffers

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!