Een van de slogans tijdens de betoging in Brussel van 11 november. Foto: Karina Brys
Opinie - Caitlin Johnstone,

Hamas is niet het doelwit, het is het excuus

Australisch onafhankelijk journaliste Caitlin Johnstone maakt komaf met de mythe dat het Israël alleen maar om de vernietiging van Hamas te doen zou zijn. De echte doelstelling is de ontvolking van Gaza. Ondertussen begint ver weg van de media een einde van de oorlog in Oekraïne te dagen, wat er al in maart 2022 had kunnen komen, als de VS niet njet had gezegd tegen een vredesakkoord.

dinsdag 5 december 2023 10:17
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr.)

 ***

Indien u nu pas meekijkt, Israëlische veiligheidsdiensten negeerden bergen van informatie dat de aanval van 7 oktober zou komen en lieten Israëli’s volkomen onbeschermd, daarna doodde de het Israëlische leger (IDF) een aanzienlijk aantal Israëli’s door willekeurig schieten en legde de schuld voor 100% van de Israëlische doden bij Hamas.

Al deze slachtoffers worden nu gebruikt als rechtvaardiging om inwoners van Gaza van hun land te verdrijven naar het zuiden van Gaza en ze te beschieten als ze proberen terug te keren, terwijl Israëlische ambtenaren blijven praten over hoe geweldig het zou zijn als alle Palestijnen uit heel Gaza vertrekken.

Wat een gek toeval dat elke stap van de Israëlische militaire operaties tegen Hamas in Gaza er helemaal uitziet als wat je zou verwachten als Israël probeerde om Palestijnen definitief te verdrijven uit een groot Palestijns gebied.

Dit is geen oorlog tegen Hamas. Dit is helemaal geen oorlog. Het is een militaire operatie die etnische zuivering mogelijk maakt. Hamas is niet het doelwit, het is het excuus.

Israël bombardeert Gaza niet met de intentie om Hamas uit te schakelen, Israël bombardeert Gaza met de intentie om de inwoners van Gaza uit te roeien.

In een nieuw artikel van de Guardian staat “de Israëlische defensie schat dat het tussen de 1.000 en 2.000 Hamas strijders heeft gedood van, naar men gelooft, 30.000 strijdkrachten.”

Als Hamas “menselijke schilden” gebruikt, zoals wordt verteld, dan zouden bij het doden van burgers ook veel Hamas-slachtoffers vallen, omdat Hamas zich tussen burgers zou verstoppen.

Nochtans zijn de IDF erin geslaagd om een massaal aantal burgers te doden terwijl het Hamas nauwelijks raakte. Misschien liegen ze gewoon over menselijke schilden?

Het hele argument om inwoners van Gaza te verdrijven van het noorden naar het zuiden, was ‘om hun leven te beschermen’, als ze nu toch proberen om terug te keren naar het noorden, worden ze beschoten en gedood door het Israëlische leger. Wat is het nieuwe argument om dit te verklaren? Doden ze hen dan om hun leven te redden?

Zeggen dat Gaza niet bezet is omdat Israël zich ‘terugtrok’ in 2005 is hetzelfde als zeggen dat een gevangene vrij is omdat de cipier niet letterlijk aanwezig is in de cel.

Telkens als ik zeg dat Israël doelbewust burgers doodt, maken de helft van de verdedigers van Israël opmerkingen als “Nee, dat doen ze niet, jij verdomde leugenaar” en de andere helft zegt “Ja, het zijn burgers, en maar goed ook.”

Vertel een voorstander van Israël dat Israël een racistische apartheidsstaat is en ze zullen het ontkennen. Verwijs naar het systeem van sociale stratificatie en de onderdrukking van Palestijnen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever en ze zullen je zeggen dat het is omdat Palestijnen allemaal wilde apen zijn die zich niet kunnen gedragen.

***

In het nieuws dat niet over Gaza gaat, heeft de voorzitter van de partij van president Zelensky in het Oekraïense parlement officieel bevestigd waarvoor velen onder ons nu al maanden belasterd en besmeurd worden: er werd wel degelijk een vredesovereenkomst onderhandeld in de eerste dagen van de oorlog in Oekraïne, waarbij Kiev een akkoord zou sluiten over Oekraïense neutraliteit, maar die deal werd stopgezet onder druk van westerse machthebbers.

Als je ooit wordt beschuldigd een Rusische propagandist te zijn door te verwijzen naar duidelijke bewijzen van westers wangedrag in Oekraïne, maak je geen zorgen, wacht lang genoeg, en een Oekraïense ambtenaar zal je gelijk uiteindelijk bewijzen door exact te zeggen wat jij had gezegd.

En nu dringt Washington er bij Kiev op aan om een staakt-het-vuren te onderhandelen terwijl de opperbevelhebber van Oekraïne de oorlog een “impasse” noemt. Oekraïne zal zeker veel meer moeten afstaan dan het anders zou gedaan hebben indien het die vroegere vredesvoorstellen mocht aanvaard hebben, die al op tafel lagen bij het begin van het conflict.

Waarom al die doden en verwoestingen? Voor niets. Het was allemaal nutteloos. Een hele generatie jonge mannen werd in een oorlogsgehaktmachine gegooid met onzinnig bloedvergieten, dat makkelijk kon vermeden had kunnen worden, ware er niet het verlangen van het Amerikaanse imperium om “Rusland te aderlaten” en om zijn geostrategische objectieven in Europa en Azië te bevorderen.

Van Oekraïne tot Gaza, de imperialistische oorlogsmachine van de V.S. maakt alles erger.

 

Hamas Isn’t the Target, It’s the Excuse van Caitlin Johnstone werd vertaald door Katrien Vandegaer.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!