Interview, Video - Frank Barat

Frank Barat sprak met 1971 klokkenluider Daniel Ellsberg over persvrijheid “Ik ben Julian Assange”

Daniel Ellsberg bracht in 1971 de Pentagon Papers uit waarin werd aangetoond dat het leger in opdracht van de president de oorlog in Vietnam uitlokte, incidenten veinsde voor een invasie en jarenlang onderhandelingen weigerde omdat de gehate dictatuur, die ze hadden geïnstalleerd in Zuid-Vietnam, geen kans zou maken in eerlijke en vrije verkiezingen. "De zaak tegen Assange toont dat de VS nog steeds geheimen heeft voor de eigen bevolking en voor zijn bondgenoten, niet voor zijn vijanden".

donderdag 19 januari 2023 11:37

 

Frank Barat sprak met Daniel Ellsberg over persvrijheid en de grondwettelijke bescherming van de vrijheid van meningsuiting in de VS. Hij legt uit waarom de Espionage Act (de spionagewet) ongrondwettelijk is.

“Julian Assange vervolgen maakt een einde aan elke bescherming die journalisten in eender welk land ter wereld genieten. Als de VS een Australisch burger (Assange) kunnen laten uitleveren uit een Britse gevangenis, voor het publiceren in buitenlandse media buiten de VS, dan is geen enkele journalist meer veilig.”

“Ik heb openlijk bevestigd dat ik in bezit was van het materiaal dat WikiLeaks had bekomen van Chelsea Manning (de Irak files), voor het werd gepubliceerd als back-up voor WikiLeaks. Ik moet dus naast Assange worden berecht in een VS-rechtbank. Dat gaan ze niet doen. Openbaar verzet van de publieke opinie kan dit nog stoppen.”

Dit interview is onderdeel van de campagne Assange Odysseia.

(klik op icoon ‘ondertitels’ rechts onderaan in beeld)

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!