Exxon Mobil
IPS

Tien investeerders kunnen strijd tegen klimaatverandering beslechten

Tien grote financiële spelers hebben samen energiebedrijven in handen die goed zijn voor de helft van alle uitstoot uit steenkool, olie en gas, blijkt uit nieuw onderzoek. Ze kunnen zo een cruciale rol spelen in de transitie naar een groene economie.

dinsdag 26 juli 2022 16:04
Spread the love

De studie van de Canadese Universiteit van Waterloo lijst de financiële spelers op die de meeste invloed hebben op de fossiele brandstofsector. Daaruit blijkt dat tien investeerders – waaronder vermogensbeheerders, overheidsfondsen en financiële instellingen – samen ‘s werelds grootste energiebedrijven bezitten, die goed zijn voor 49,5 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Het gaat om de Amerikaanse vermogensbeheerders Blackrock, Vanguard Group, Dimensional Fund Advisors, State Street Corp., Fidelity Investments en Capital Group Company. Het Koninkrijk van Saoedi-Arabië, de Noorse centrale bank Norges Bank, de Indiase overheid en de Indiase verzekeringsmaatschappij Life Insurance Corporation vullen de rest van de top tien aan.

Probleem of kans

“Dat toont aan dat zowel investeerders als overheden voorop kunnen lopen bij verandering, als burgers en klanten hen aansporen om koolstofarm te worden”, zegt Truzaar Dordi, de onderzoeker die het onderzoek leidde. “Zo’n klein aantal investeerders met het potentieel om het traject van de fossiele-brandstofindustrie te beïnvloeden, kan zowel een probleem of een kans zijn. Het hangt ervan hoe je de dingen ziet.”

“Als ze het ernstig menen, kunnen kapitaalmarkten een koolstofarme transitie mogelijk maken bij de grootste eigenaren van kolen-, olie- en gasreserves ter wereld”, zegt Dordi. “Recente toezeggingen om de CO2-uitstoot en betrokkenheid bij de fossiele brandstofindustrie in beleggingsportefeuilles te verminderen, geven aan dat we misschien al in die richting gaan.”

Routeplan naar netto-nul

Het rapport schetst ook verschillende manieren waarop deze investeringsfondsen kunnen bijdragen aan de transitie naar een CO2-arme economie. De belangrijkste aanbeveling omvat een plan – dat openbaar en transparant gemaakt moet zijn – om de financiering van fossiele brandstoffen uit te faseren.

Andere adviezen handelen over een uitgebreide analyse van de risico’s voor beleggingsportefeuilles in wereld die 2 graden of meer warmer wordt en richtlijnen om diezelfde portefeuilles af te stemmen op een scenario van een maximale opwarming van anderhalve graad.

“Het is geweldig om individueel de vraag naar fossiele brandstoffen te verminderen door minder te rijden en te vliegen en de airconditioning uit te zetten”, aldus Dordi. “Dat moeten we blijven doen. Maar we moeten ook onze productie van fossiele brandstoffen verminderen, wat deze 10 spelers kunnen bewerkstelligen. Zonder hen zullen we gewoon niet kunnen doen wat nodig is om onze emissiedoelstellingen te halen en een catastrofe te voorkomen.”

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!