Bron: FairFin vzw
Opinie - FairFin vzw

Banken in België zijn blind voor hun rol in de plastic-crisis

Banken in België spelen een belangrijke rol in het vergroten van de plastic-crisis. FairFin publiceert vandaag een rapport waaruit blijkt dat banken actief in België 78 miljard investeren in de voedingsindustrie, een van de voornaamste gebruikers van wegwerpplastic. Dit onderzoek werd uitgevoerd door FairFin in opdracht van ClientEarth. Zij vragen dat banken hun blinddoek afnemen, en hun investeringen in de voedingsindustrie afhankelijk maken van een drastische daling in het gebruik van wegwerpplastic.

donderdag 14 oktober 2021 14:18
Spread the love

 

De productie en het gebruik van wegwerpplastic is niet alleen slecht voor de planeet en onze gezondheid, het is ook een slechte investering. Volgens wetenschappers nadert de ecologische schade door plastic een kritiek punt, waarop ze onomkeerbaar is.

Hoe belangrijk recyclage ook is: om het probleem echt aan te pakken moeten we dringend minder plastic maken en gebruiken. Bedrijven in de voedingsindustrie, zoals AB InBev, Coca-Cola en Carrefour, zijn bij de grootste gebruikers van wegwerpplastic en behoren tot de voornaamste verantwoordelijken in de plastic-crisis.

Maar ook banken dragen een grote verantwoordelijkheid. Op zich is het logisch dat pakweg KBC investeert in Delhaize. Maar bij het financieren van bedrijven houdt geen enkele bank rekening met de impact van wegwerpplastic op ons milieu, de gezondheid of het financieel systeem.

“Anno 2021 is het onthutsend om vast te stellen dat banken blind zijn voor hun rol in de plastic-crisis”, aldus Frank Vanaerschot van FairFin. “Met gerecycleerde bankkaarten gaan we er niet komen. Banken in België maken de plasticberg elke dag groter, door zonder voorwaarden in hun investeringsbeleid tientallen miljarden in de voedingsindustrie te investeren.”

Rosa Pritchard, plastic advocate bij ClientEarth, zegt: “Steeds meer burgers, wetenschappers en beleidsmakers zijn het eens: de planeet kan niet nog meer plastic aan. Banken en de bedrijven die ze financieren zijn verantwoordelijk voor deze situatie. Ze voorzien de financiële zuurstof die de voedingsindustrie in staat stelt te ademen – en momenteel doen ze dat zonder rekening te houden met hun buitensporige bijdrage aan de plastic crisis.”

Het rapport van FairFin onderzoekt de impact van plastic en legt financiële banden bloot tussen banken actief in België en 9 bedrijven uit de voedingsindustrie, ter waarde van meer dan 78 miljard euro sinds 2015. Vooral Deutsche Bank, BNP Paribas en ING springen eruit. Frank Vanaerschot wijst op de macht die banken hebben door hun rol als financierders: “Van alle banken die FairFin in dit onderzoek onder de loep nam, heeft geen enkele een concreet beleid rond plastic.”

Er zijn ook economische argumenten voor de banken om de plastic blinddoek af te nemen. Wie veel wegwerpplastic gebruikt of erin investeert, kijkt tegen heel wat bijkomende kosten aan. Recente regulering wordt steeds strenger voor het gebruik van wegwerpplastics, wat de kost van plastic omhoog drijft. Ook het groeiende publieke bewustzijn en rechtszaken tegen grote plasticvervuilers hebben gevolgen voor wie vandaag in de plasticberg investeert. Tot slot kampt de sector ook met overproductie. “De blinde vlek voor plastic is niet enkel slecht voor mens en milieu, maar vormt ook een risico voor de banken zelf. Dit brengt ook het geld van hun klanten in gevaar”, benadrukt Vanaerschot.

Pritchard voegt toe: “De financiële risico’s voor plastic vertonen een sneeuwbaleffect. Banken zijn niet immuun voor die risico’s en moeten snel de dialoog aangaan met betrokken bedrijven, of zich blootstellen aan mogelijke gerechtelijke gevolgen.”

FairFin wil met dit rapport de banken onder druk zetten om een ambitieus investeringsbeleid in te voeren rond de hele levenscyclus van plastic, en wegwerpplastic in het bijzonder. Concreet vragen we van banken dat ze een investeringsbeleid opstellen en hanteren waarbij ze voor alle vormen van financiering en investering in de voedingsindustrie van bedrijven eisen dat ze transparant zijn over het gebruik van wegwerpplastic en ambitieuze doelstellingen hanteren om het gebruik hiervan af te bouwen.

Van de federale overheid als aandeelhouder van BNP Paribas en Belfius vragen we dat ze hun verantwoordelijkheid opnemen om ervoor te zorgen dat bij deze banken er spoedig een beleid komt dat als voorbeeld kan dienen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!