Foto: Onderwijsgek, Wikipedia / CC BY-SA 2.5 NL (More information about the rights of this work, see below article)
Opinie - Tegengas

Tegengas voorzichtig optimistisch na weigering vergunning gascentrale door Demir

Vandaag werd bekend dat minister Zuhal Demir geen vergunning verleent voor de bouw van een fossiele gascentrale in Dilsen-Stokkem. Burgerbeweging Tegengas reageert met voorzichtig optimisme op dit besluit van de N-VA-politica. 

vrijdag 17 september 2021 16:34
Spread the love

 

“In de strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering is dit een gewonnen veldslag, zeker voor onze vrienden in Dilsen-Stokkem. Al kunnen we pas van een echte overwinning spreken als geen van de acht fossiele centrales er komt. Het blijft onbegrijpelijk dat we midden in een klimaatcrisis nog nieuwe fossiele gascentrales bij zouden bouwen. En dat met miljoenen euro’s publiek geld. Gelukkig komt deze centrale er alvast niet.”

Met dit besluit van Demir staan ook de vergunningen voor de drie andere Vlaamse projecten op losse schroeven. Ook in Vilvoorde, Tessenderlo en Gent is het Demir die binnenkort een besluit neemt over de vergunningverlening. In Wallonië lopen tegen drie van de vier geplande projecten beroepsprocedures en bereidt Tegengas zich voor om naar de Raad van State te stappen.

“De weigering van Demir heeft als gevolg dat Wallonië de elektrische vuilbak van België dreigt te gaan worden. Krap twee weken voor het verdelen van de subsidies heeft geen enkel Vlaams project een vergunning, terwijl de Waalse projecten veel minder politieke weerstand treffen. Wij roepen de Waalse ministers Borsus (MR), Henry (Ecolo) en Tellier (Ecolo) op om het voorbeeld van de Vlaamse collega’s te volgen en te kiezen voor een duurzame toekomst zonder fossiele brandstoffen en ook een zonder kernenergie.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!