Het cijfer “zou iedereen moeten choqueren”, zegt Sanjay Wijesekera, programmadirecteur van het VN-Kinderfonds Unicef. “De omvang en ernst van de financiële moeilijkheden die door de pandemie zijn veroorzaakt, zullen de situatie alleen maar erger maken.”
Volgens de studie leeft twee derde van deze kinderen in Afrika ten zuiden de Sahara in gezinnen die moeten overleven met 1,90 dollar per dag of minder per persoon. In Zuid-Azië leeft bijna een vijfde van deze kinderen in extreme armoede.
Afrika ten zuiden van de Sahara
Cijfers van de VN geven aan dat tot vorig jaar ongeveer 700 miljoen mensen in extreme armoede leefden. In 2020 zouden er nog eens 115 miljoen bij kunnen komen als gevolg van de coronacrisis.
Het aantal mensen in extreme armoede was tussen 2013 en 2017 met 29 miljoen afgenomen. Die “langzame en ongelijkmatige vooruitgang” dreigt nu teniet te worden gedaan, aldus het rapport van Unicef en de Wereldbank.
In de periode 2013-2017 zagen alle regio’s een afname van de extreme armoede bij kinderen, behalve in Afrika ten zuiden van de Sahara, waar het aantal kinderen dat het met minder dan 1,90 dollar per dag moest stellen met 64 miljoen steeg, van 170 miljoen in 2013 naar 234 miljoen in 2017.
Twee keer zoveel kans
Kinderen vertegenwoordigen ongeveer een derde van de wereldbevolking, toch vormen ze bijna de helft van de bevolking die in extreme armoede leeft. Bovendien hebben ze meer dan twee keer zoveel kans om arm te zijn als huidige volwassenen.
De jongste kinderen zijn het slechtst af. Een vijfde onder hen is jonger dan vijf jaar en leeft in extreem arme gezinnen in ontwikkelingslanden, aldus het rapport.
Kwaliteitsvolle kinderopvang
Kinderarmoede komt vaker voor in fragiele en door conflicten getroffen landen. Daar leeft meer dan 40 procent van de kinderen in extreem arme huishoudens. 70 procent van de kinderen in extreme armoede leeft in een gezin waar het gezinshoofd op het land werkt.
Het rapport bevat heel wat aanbevelingen voor regeringen, onder meer een uitbreiding en aanpassing van de stelsels en programma’s voor sociale bescherming, en investeringen in gezinsvriendelijke beleidsmaatregelen zoals betaald ouderschapsverlof en kwaliteitsvolle kinderopvang voor iedereen.
“In de nasleep van de enorme economische ontwrichting als gevolg van de pandemie is het belangrijker dan ooit dat regeringen nu arme gezinnen met kinderen ondersteunen en hun menselijk kapitaal tijdens het herstel weer opbouwen”, benadrukt Carolina Sánchez-Páramo, directeur van de afdeling Armoede en Rechtvaardigheid van de Wereldbank.