De Syrische provincie Idlib kreeg het bijzonder hard te verduren Russische bombardementen. © Anas Aldyab
Opinie - 11.11.11,

Kan er binnenkort nog humanitaire hulp naar Noord-Syrië: ‘België kan cruciale rol spelen’

Begin juli 2020 verloopt het VN-mandaat voor cross-border humanitaire hulpkonvooien aan Noord-Syrië. Bijna 5 miljoen Syriërs dreigen zo humanitaire hulp te verliezen. Op donderdag 25 juni stemt de Kamer van Volksvertegenwoordigers daarom over een parlementaire resolutie die oproept tot actie van de VN-Veiligheidsraad. 11.11.11 en Oxfam roepen de federale regering op tot ambitieuze actie.

woensdag 24 juni 2020 15:44
Spread the love

 

In 2014 keurde de VN-Veiligheidsraad ‘resolutie 2165’ goed die cross-border humanitaire hulp vanuit de buurlanden van Syrië mogelijk maakt. Dit cross-border mandaat groeide de afgelopen jaren uit tot een vitale levenslijn voor miljoenen Syriërs.

Sinds 2014 werd ‘resolutie 2165’ elke 12 maanden verlengd. In januari 2020 werd onder Russische druk het mandaat slechts met 6 maanden verlengd, en werd de grensovergang met noordoost-Syrië (al Yarubiyah) uit het mandaat gehaald.

Covid-19

De beslissing om al Yarubiyah te sluiten heeft nu al enorme gevolgen voor de humanitaire respons en voor de bestrijding van COVID-19 in noordoost-Syrië. In het gebied leven 1,9 miljoen mensen die nood hebben aan humanitaire hulp, waarvan 1,34 miljoen in gebieden die buiten de controle van de Syrische regering vallen. Volgens de London School of Economics (LSE) zijn er in heel noordoost-Syrië 22 intensive care-bedden aanwezig, en kunnen maximaal 414 mensen behandeld worden voor COVID-19. De VN benadrukten de afgelopen maanden dat de sluiting van al Yarubiyah een effectieve respons op het COVID-19 virus onmogelijk maakt.

Ook in noordwest-Syrië is het cross-border mandaat cruciaal voor de hulpverlening aan 2,8 miljoen mensen, waarvan 75 procent vrouwen en kinderen. En ook hier dreigt COVID-19 een vernietigende impact te hebben. Volgens de LSE zijn er 20 intensive care-bedden aanwezig in noordwest-Syrië en kunnen er maximaal 400 mensen behandeld worden voor COVID-19.

VN-Veiligheidsraad

België is tot eind 2020 lid van de VN-Veiligheidsraad en is samen met Duitsland verantwoordelijk voor de humanitaire Syriëdossiers. Op 29 juni komt de VN-Veiligheidsraad opnieuw samen over de humanitaire situatie in Syrië, terwijl op 30 juni ook een internationale donorconferentie over Syrië plaatsvindt in Brussel.

België maakte de afgelopen maanden op verschillende momenten duidelijk dat een verlenging van het cross-border mandaat een belangrijke prioriteit is. 11.11.11 en Oxfam verwelkomen de Belgische inspanningen en roepen op om de nodige ambitie te blijven tonen in de onderhandelingen over een nieuw mandaat. Belangrijk hierbij is om er voor te zorgen dat niet alleen de grensovergangen met noordwest-Syrië behouden blijven, maar ook dat de grensovergang met noordoost-Syrië (al Yarubiyah) opnieuw wordt toegevoegd aan het mandaat.

“Voor bijna vijf miljoen Syriërs is het cross-border mandaat al jaren een vitale levenslijn, die het verschil kan maken tussen leven en dood. In tijden van COVID-19 zou het simpelweg onverantwoord zijn om deze hulp stop te zetten. We weten dat België al veel inspanningen doet om een nieuw mandaat goedgekeurd te krijgen. 11.11.11 en Oxfam steunen deze aanpak en rekenen er op dat België binnen de VN-Veiligheidsraad alles op alles zet om cross-border hulp aan noordwest- én noordoost- Syrië te blijven verzekeren”, besluit directeur Els Hertogen van 11.11.11.

 


Zie ook een open brief van 22 internationale organisaties aan de leden van de VN-Veiligheidsraad, die ook werd ondertekend door 11.11.11-directeur Els Hertogen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!