Opinie - ACV Puls

Vlaamse regering solt in volle coronacrisis met loon- en arbeidsvoorwaarden woonzorgcentra

De Vlaamse regering heeft op vrijdag 24 april 2020 een ontwerp van besluit goedgekeurd dat de loon- en arbeidsvoorwaarden en het statuut van het zorgpersoneel in de woonzorgcentra dreigt aan te tasten.

donderdag 30 april 2020 23:07
Spread the love

 

Midden in de coronacrisis wil de Vlaamse regering blijkbaar dat zorgpersoneel vanaf 1 juli 2020 aan het werk kan gaan op basis van de heel flexibele en onzekere statuten van een ‘ondernemingscontract’ en ‘projectsourcing’. Wie werkt via een ondernemingscontract en via bureaus voor projectsourcing, zal niet noodzakelijk genieten van de loon- en arbeidsvoorwaarden van de zorgsector.

“Dit zal leiden tot concurrentie en de uitholling van de loon- en arbeidsvoorwaarden van het zorgpersoneel in de woonzorgcentra”, waarschuwen de vakbonden ACV Puls en ACV Openbare Diensten. “Er dreigt zo op termijn sociale dumping voor het zorgpersoneel in de woonzorgcentra”.

Opmerkelijk gehaast

Terwijl het voorstel niets te maken heeft met de coronacrisis vraagt de Vlaamse regering hierover een ‘spoedadvies’. Blijkbaar zijn de bewindslieden opmerkelijk gehaast om dit er snel door te jagen!

“Dit is een kaakslag voor de meer dan 50.000 werknemers in de Vlaamse woonzorgcentra”, vindt de vakbond. “De werknemers zetten zich in erg moeilijke omstandigheden in om te zorgen voor kwetsbare ouderen tijdens de coronapandemie. Zij moeten werken met te weinig bescherming en te weinig personeel. De beslissing van de Vlaamse overheid is niet te aanvaarden”.

Volgens het regeringsvoorstel zouden de personeelsnormen flexibeler kunnen worden ingevuld bij een personeelstekort. Het overleg hierover was op gang gekomen maar was ook – niet verrassend – stilgevallen als gevolg van de coronacrisis. Zonder verder overleg met de vakbonden denkt de Vlaamse regering toch een beslissing te kunnen treffen. De vorige minister van Welzijn had nochtans in juli 2019 geschreven dat dit verder zou worden uitgewerkt mét de vakbonden en de werkgevers. Er was toen ook géén sprake van de onzekere statuten.

ACV Puls en ACV Openbare Diensten hebben in dit verband deze eisen:

    • hervat het overleg over maatregelen om jongeren én ervaren werknemers aan te trekken om hen op te leiden voor een job in de zorg
    • de grondige herzieningen en de verbetering van de personeelsnormen in de ouderenzorg waren afgesproken in het laatste sociaal akkoord VIA 5. De gesprekken daarover moeten worden voorgezet
    • er moet (opnieuw) worden overlegd om de loon- en arbeidsvoorwaarden te verbeteren en om te komen tot een investering in 5.000 extra werknemers
    • minister Wouter Beke en de Vlaamse regering moeten de omstreden maatregelen onmiddellijk intrekken!

 

Olivier Remy, ACV Puls, sectorverantwoordelijke ouderenzorg

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!