De VRT-toren

VRT-personeel trekt naar Martelarenplein op 5 december: “We hebben geen zin om propagandazender te worden”

Wat de Vlaamse regering van plan is met de VRT is ‘geen af-slanking maar een af-slachting’, zo klonk het maandagavond uit de mond van Michelle Graus, voorzitter ACOD VRT, op de mensenmeeting van Hart boven Hard. Om te vermijden dat ons land de weg opgaat van Polen en Hongarije met gezagsgetrouwe propagandazenders, gaat het personeel van de VRT op 5 december betogen op het Martelarenplein in Brussel. De vakbonden hopen dat zoveel mogelijk mensen zich aansluiten bij die actie.

dinsdag 5 november 2019 12:16
Spread the love

Met mensenmeetings in Gent, Antwerpen en Brussel probeerde Hart boven Hard maandagavond te peilen naar de onrust over de plannen van de Vlaamse regering. Bij de VRT is die alvast zeer groot, zo blijkt uit tussenkomsten van vakbondsmensen bij de Openbare Omroep.

De cijfers zijn ondertussen bekend. Alles samen moet de VRT het doen met 44 miljoen euro minder. Dat is volgens de vakbonden 250 werknemers minder en daarbovenop nog eens 26 miljoen minder middelen om programma’s te maken. “Dat is geen af-slanking maar een af-slachting”, zei Michelle Graus, voorzitter van de socialistische vakbond ACOD bij de VRT.

‘Propagandazender’

Volgens de vakbond kan zo’n besparing enkel gerealiseerd worden met drastische scenario’s: de uitverkoop van bepaalde diensten of het schrappen van zenders. “Of waarom niet: de hele nieuwsdienst. Dat zou passen in de ideologie van Jambon”, klonk het schamper.

Graus windt er geen doekjes om. “De schrijvers van de ontwerpnota voor deze regering hadden het al duidelijk gemaakt. Jambon en De Wever willen de openbare omroep misbruiken als propagandazender. Propaganda voor hún nationalistisch gedachtegoed.”

De werknemers van de VRT legden hun grieven onlangs voor op een bijeenkomst van de Europese mediavakbonden. “De toestand van de VRT is daar uitvoerig besproken. Meer nog, Vlaanderen werd in het rijtje gezet van Griekenland, Polen en Hongarije. Deze landen herkenden duidelijk dezelfde strategieën hoe je met de afbraak van een autonome openbare omroep ook de afbraak van een democratie inluidt en voorbereidt.”

De vakbonden bij de VRT willen zich niet zomaar neerleggen bij die ‘Orbaneske toestanden’. “Niet alleen de openbare omroep is bedreigd, maar ook de democratie en onze samenleving. We nodigen alle vrienden van de VRT uit om ons daar op te wachten en samen Jambon en zijn kornuiten te tonen dat ze niet onderhandelen met één CEO, maar met 2.000 personeelsleden – en bij uitbreiding met de ganse Belgische bevolking. Dus noteer in jullie agenda: 5 december, 16u op het Martelarenplein”, zei Graus.

Hoe die actie er precies zal uitzien, ligt nog niet vast. Graus formuleerde het zo: “De VRT zal zich verzetten. Letterlijk èn figuurlijk. Op 5 december trekt het ganse VRT-personeel met heel zijn hebben en houden naar het Martelarenplein.”

“Het wordt een event”, zegt Graus nog. “Cameramensen nemen hun camera’s mee, decorafdeling stukken decor, enzovoort. Die dag zal de VRT zich op het Martelarenplein vestigen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!