Kinderen in Sana'a, de hoofdstad van Yemen. Bron: Wikimedia Commons
Wereld, Economie, Politiek -

Jemen: 4 jaar oorlog gevoed door wapenhandel vanuit Westerse landen, waaronder België

Alle strijdende partijen in Jemen blijven immens veel leed veroorzaken bij de burgerbevolking. Op de vierde verjaardag van het verwoestende conflict vraagt Amnesty International aan België en andere landen om de wapenhandel aan de strijdende partijen te stoppen.

vrijdag 22 maart 2019 14:35
Spread the love

Het conflict brak in alle hevigheid los in maart 2015 toen de Saudische coalitie van start ging met bombardementen. Sindsdien heeft Amnesty International een resem zware inbreuken op het internationale recht gedocumenteerd, die zowel door de Saudische coalitie en geallieerde troepen begaan werden, als door de Houthi-strijdkrachten en hun bondgenoten.

“Na vier jaar bloedvergieten in het armste land van de Arabische wereld, is de humanitaire impact van de oorlog niet langer dragelijk voor de Jemenieten. De internationale gemeenschap moet meer inspanningen doen om te verzekeren dat burgers beschermd worden en obstakels om essentiële goederen het land in te krijgen moeten worden weggewerkt. Tot slot moet er een einde gemaakt worden aan de straffeloosheid voor oorlogsmisdaden en andere schendingen”, zegt Samah Hadid, Amnesty’s campagnedirecteur voor het Midden-Oosten.

Amnesty International heeft de afgelopen vier jaar uiteenlopende misdaden gedocumenteerd zoals willekeurige aanvallen, arbitraire opsluitingen, gedwongen verdwijningen, folteringen en andere mishandelingen, seksueel geweld, en het beperken van de invoer en verdeling van essentiële goederen en hulp. Sommige van deze misdaden zijn oorlogsmisdaden.

“Genoeg is genoeg. Nu het aantal slachtoffers almaar toeneemt, en de precaire humanitaire situatie met de dag verslechtert, moeten deze verschrikkelijke schendingen stoppen en moeten zij die ervoor verantwoordelijk zijn, rekenschap afleggen”, zegt Samah Hadid.

Een consortium van westerse staten – waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk – blijven de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bevoorraden met wapens. Er is nochtans overweldigend bewijs dat met deze wapens oorlogsmisdaden worden gepleegd.

Vorige maand toonde een nieuw onderzoek van Amnesty International nog  aan hoe de VAE een belangrijk doorgeefluik is geworden voor pantservoertuigen, mortiersystemen, geweren, pistolen en machinegeweren. Het wapentuig wordt doorgesluisd naar milities in Jemen die beschuldigd worden van oorlogsmisdaden en andere ernstige schendingen. Ook Belgische wapens, zoals Mimimi’s van FN Herstal, worden gebruikt door milities in Jemen.

Vier jaar al voert Amnesty International campagne om de wapentransfers naar de coalitie, geleid door Saudi-Arabië en de VAE, te stoppen. Slechts een handvol landen, waaronder Nederland, Noorwegen, Denemarken, Finland en Zwitserland, heeft de wapenverkopen stopgezet.

“België en andere Westerse staten moeten onmiddellijk de wapenhandel met oorlogvoerende partijen in Jemen stopzetten. Ze moeten de levens van miljoenen Jemenitische burgers en hun eigen wettelijke verplichtingen laten voorgaan op lucratieve wapendeals”, besluit Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!