Helft arme kinderen maakt basisschool niet af in Irak

Van alle Iraakse kinderen gaat 92 procent naar de basisschool, maar bijna de helft van de kinderen uit arme gezinnen maakt die niet af, constateert het VN-kinderfonds Unicef.

dinsdag 20 november 2018 15:15
Spread the love

In 2011 kwam officieel een einde aan de oorlog in Irak, maar 80 procent van de kinderen krijgt ook nu nog te maken met geweld op school of thuis, zegt Unicef in een gisteren verschenen rapport. Ongelijkheid is sterk aanwezig en bepalend voor de ontwikkeling van de kinderen.

Waar bijna de helft van de arme kinderen de basisschool niet afmaakt, neemt de ongelijkheid nog verder toe op het secundair onderwijs. Daar haalt slechts een kwart van de arme kinderen een diploma, terwijl drie kwart van de kinderen uit rijkere gezinnen daarin slaagt.

Psychosociale hulp

De helft van alle openbare scholen in het land is nog niet hersteld van de oorlog en in een op de drie scholen geven docenten in shifts les, waardoor er minder aandacht is voor de kinderen. De vijf provincies met de laagste opkomst liggen in het zuiden van het land, en in Anbar en Ninawa – de twee provincies die in de afgelopen jaren veel met geweld te maken hadden.

“Schoolgang is essentieel voor de genezing van de wonden van de oorlog voor meer dan een miljoen kinderen die naar schatting psychosociale hulp nodig hebben”, zegt Peter Hawkins, Unicef-vertegenwoordiger in Irak. Veel van wat met moeite bereikt is in de jaren na de oorlog kan verloren gaan als er niet voldoende geïnvesteerd wordt om kinderen hun volledige potentieel te laten benutten, zegt hij.

Vaccinaties

Irak boekte vooruitgang op het gebied van de gezondheid van zuigelingen en kinderen. Zo krijgen veel vrouwen hulp bij de bevalling en daalde het aantal kinderen dat overlijdt in de eerste maand na de geboorte. Maar slechts vier van de tien kinderen worden gevaccineerd. De armste kinderen lopen het vaakst vaccinatie mis.

De helft van de Iraakse huishoudens loopt het risico op vervuild drinkwater en minder dan 40 procent van de bevolking heeft thuis drinkwater. Kinderen lopen dus een hoog risico op ziekten die via water worden overgedragen.

“Irak heeft het geweld van de afgelopen jaren achter zich gelaten en is een nieuwe weg ingeslagen”, zegt Hawkins. “Het land moet nu het welzijn van alle kinderen voorop stellen. Zij zijn de toekomst van dit land. Een groeiende kloof tussen haves en have-nots zaait tweedracht en is schadelijk voor de kinderen en voor Irak.”

take down
the paywall
steun ons nu!