Bron: Art
Europa, Economie, Politiek - BTB-ABVV

EP fluit commissie transport terug: geen open doek voor minder verkeersveiligheid en meer sociale dumping

Het Mobility Package houdt de transportsector al ruime tijd in de ban. De voorbije maanden namen de Europese parlementsleden dit volledig onder de loep. De Commissie transport stemde op 4 juni voor minder verkeersveiligheid, en gaf een open doekje voor meer sociale dumping. Vandaag, op 14 juni, sprak het voltallige Europese parlement zich hierover uit.

donderdag 14 juni 2018 15:35
Spread the love

Commissie transport verlaagt verkeersveiligheid en steunt sociale dumping

De stemming in de commissie transport op maandag 4 juni was een triest dieptepunt. Onder invloed van zwaar lobbywerk van de transportwerkgevers, kregen er in de commissie “transport” heel wat nefaste maatregelen toch de goedkeuring van een meerderheid van Europese Parlementsleden. Frank Moreels, voorzitter BTB: “De parlementsleden, die geen enkele band hebben met de transportsector, lieten zich blindelings verleiden door de werkgeverslobby. Zij keurden amendementen goed die de rijtijden voor chauffeurs verlengen. Daarnaast zouden bus-en carchauffeurs maar liefst tot 12 dagen aan 1 stuk mogen rijden. Niet goed voor de verkeersveiligheid.”
De commissie transport ging nog verder: men wil de rij- en rusttijden zodanig aanpassen dat de lange wekelijkse rust weer in de vrachtwagen mag genomen worden. Frank Moreels: “Dit is een regelrechte vuistslag in het gezicht van wie tegen sociale dumping strijdt!”

Cruciale stemming in het voltallige Europees Parlement: gezond verstand zegeviert

Vandaag stemde het Europees Parlement over de rol die de commissie transport kan spelen in het Mobility Package. In de voltallige zitting zegevierde het gezond verstand : de commissie transport werd met een ruime meerderheid terug naar af gestuurd. De voorstellen van de commissie vormen dus niet de basis voor verdere onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten. Frank Moreels: “Dit is zeer goed nieuws. We zijn verheugd dat de Europese Parlementsleden toch duidelijk kozen voor een veilige en eerlijke transportsector. Ik ben ervan overtuigd dat de inspanningen die BTB leverde een belangrijke rol speelden!”

De strijd is echter nog niet gestreden, want in de week van 2 juli wordt dit dossier opnieuw behandeld in de plenaire zitting van het Europees Parlement.

take down
the paywall
steun ons nu!