Dokters van de Wereld

Winteropvang Haren sluit: 19 families op straat

Het opvangcentrum voor daklozen in Haren dat geopend werd in het kader van de winteropvang 2017-2018, sluit zijn deuren op 30 april 2018, na één maand verlenging. In het samenwerkingsverband verzekerde de Franstalige afdeling van het Rode Kruis België het beheer van het centrum en het onthaal van de opgevangen personen, het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Brussel (CAW Brussel) de psychosociale begeleiding en Dokters van de Wereld de medische begeleiding.

vrijdag 27 april 2018 13:39
Spread the love

Vanaf de opening op 8 december ving het centrum voornamelijk families met kinderen (60 kinderen waarvan 11 pasgeborenen), alleenstaande vrouwen en niet begeleide minderjarige vluchtelingen op.

Tussen december 2017 en april 2018 werden meer dan 700 verschillende personen onthaald. Met een capaciteit van 340 plaatsen ving het centrum in december en januari gemiddeld 185 personen/nacht op, in februari en maart draaide het centrum met 335 personen/nacht op volle toeren (45% personen in familieverband, 5% alleenstaande vrouwen en 51% alleenstaande mannen en niet begeleide minderjarige vluchtelingen).

Tijdens de verlenging in april werd de maximale capaciteit verminderd tot 185 plaatsen en kende het centrum een bezettingsgraad van 90 tot 104%.

Het opvangcentrum te Haren was 24u/24u open (zonder dat dit een extra kost opleverde voor de subsidiërende overheid), stelde individuele afsluitbare kasten en wasruimtes ter beschikking; zaken die de waardigheid van de gebruikers versterkte. Het centrum bood de bewoners vooral de mogelijkheid om er voor een voorspelbare periode van meerdere maanden te verblijven, wat bijdroeg tot de kwaliteit van de psychosociale en medische begeleiding.

Deze stabiliteit stelde hen in staat te herstellen van de uitputting van het ‘dagelijks overleven’ en terug aan kracht te winnen: zo kon een persoonlijk traject uitgebouwd worden met meer dan 1/3 van alle mensen die in het centrum verbleven.

Tijdens de opvangperiode stelden we vast dat 183 mensen chronisch ziek zijn en/of ernstige sociale problemen hebben. Dit zijn voornamelijk gezinnen, de pasgeborenen en de zwangere vrouwen. De sluiting van het centrum dwingt deze mensen om terug te keren naar de straat en de gestarte begeleiding en zorg achter te laten. 

De drie partnerverenigingen merken daarom op dat het essentieel is om hun acties ten behoeve van daklozen het hele jaar door aan te houden en te versterken. Voor het Rode Kruis betekent dit in het bijzonder 12 toeren per week in de straten van Brussel met bijna 1.000 contacten per maand. CAW Brussel blijft inzetten op laagdrempelige begeleiding in zijn onthaaldiensten en via zijn  straathoekwerkers, in zijn opvanghuizen, diensten woonbegeleiding, dagopvang voor daklozen en dit op 17 antenneplaatsen in Brussel.

Ondanks de werkelijke meerwaarde van deze stabiele winteropvang mét psychologische, medische en sociale begeleiding, betreuren het Rode Kruis België, CAW Brussel en Dokters van de Wereld dat er voor een meerderheid van de opgevangen bewoners geen structurele oplossingen werden gevonden.

take down
the paywall
steun ons nu!