Sophie Crane

“Ik hou niet van mijn krulhaar”

vrijdag 16 maart 2018 11:15
Spread the love

‘Naar aanleiding van het vinden van een aanstootgevende tekst in een toets  voor het 5de leerjaar basisonderwijs (methode Tijd voor Taal accent voor het 5de leerjaar basisonderwijs) nam ik contact op met de betrokken uitgeverij Van In.
De tekst gaf gevoelens van een kind over zijn/haar krullen weer. Het hield woorden in als ‘kale knikker scheren’ en ‘hoofdhuid verbranden’, kortom geen opbeurende of empowerende tekst voor kinderen in volle ontwikkeling. Bovendien bleek uit de tekst en bijhorende afbeelding dat er ook een cultureel divers thema werd aangehaald.

Dankzij de snelle communicatie op Facebook en het feit dat De Morgen met mij contact opnam werd de reactie van de uitgeverij bespoedigd.

Ik ben dan ook aangenaam verrast door deze snelle reactie van uitgeverij Van In door zich te excuseren en het betreffende invuldocument te verwijderen uit hun aanbod.
Ik leid hieruit af dat de uitgeverij haar fout inziet en ben er van overtuigd dat Van In in de toekomst cultuursensitiever zal optreden om te voorkomen dat zulke pedagogisch onverantwoorde materie uitgegeven wordt. En zelfs de kans zal aangrijpen om dit niet meer te laten gebeuren door te werken met auteurs en pedagogen met een migratieachtergrond, welke degelijke input kunnen geven aangaande de leefwereld en ontwikkeling van onze jongste nieuwe Vlamingen en Belgen. 

Ik hoop dan ook dat uitgeverij Van In zich verder kan positioneren als innoverend en maatschappelijk verantwoord bedrijf dat commerciële mogelijkheden ziet in de markt van de superdiverse realiteit.’

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!