Zinloze war on cannabis gaat vrolijk door

Zinloze war on cannabis gaat vrolijk door

donderdag 23 november 2017 13:56
Spread the love

Kunnen we eens stilstaan bij de vraag waarom cannabisliefhebbers zo hevig vervolgd worden de laatste tijd? Is het toeval dat recht evenredig met de ontdekking van de medicinale voordelen van cannabis ook de repressie op cannabisconsumenten is toegenomen?

Waarom zijn de straffen op rijden onder invloed van cannabis veel serieuzer (afnemen rijbewijs, hoge geldboetes, ….) dan rijden onder invloed van alcohol? Dit terwijl een recent Frans onderzoek aantoonde dat het risico op een fatale crash 10 keer groter is bij rijden onder invloed van alcohol dan onder invloed van cannabis.

Het gevolg van dit beleid is natuurlijk dat veel chauffeurs geen cannabis meer durven aanraken, want wie wil er nu zijn rijbewijs kwijtraken? Aangezien cannabis dagen na gebruik nog in het bloed en urine is terug te vinden durven ook velen het risico niet meer te nemen om zelfs maar sporadisch eentje te roken. Goed gevonden van onze beleidsmakers, dat moet ik ze nageven!

Waarom wordt cannabisgebruik niet getolereerd terwijl het minder schadelijk is dan alcohol, tabak, slaap- en kalmeringsmiddelen? In 2009 heeft een groep experts drugs beoordeeld op schadelijkheid. Daaruit kwam de volgende rangschikking:

 1. Crack
 2. Heroïne
 3. Tabak
 4. Alcohol
 5. Cocaïne
 6. Methamfetamine
 7. Amfetamine
 8. GHB
 9. Benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen)
 10. Cannabis
 11. Ketamine
 12. XTC
 13. Khat
 14. LSD
 15. Paddo’s.

 

Waarom houden zoveel mensen van cannabis? Die vraag moeten we ons ook durven stellen. Mensen houden van roesmiddelen. Al eeuwenlang! Het verschil met alcohol en cannabis is dat je van cannabis geen kater hebt de volgende dag en je er jezelf onder blijft. Iedereen weet dat alcohol het omgekeerde effect geeft, mensen doen vaak dingen onder invloed van alcohol waar ze later spijt van hebben. 

‘De cannabis van tegenwoordig is harddrugs’ hoor je vaak. Maar niets is minder waar. Cannabis kan je kweken zo sterk en zo licht als je zelf wil. Ik hou persoonlijk van lichte soortjes waar ik met mijn voetjes op de grond door blijf. Ik rook het ook meestal niet, ik vaporise het. Daar zijn mijn longen me dankbaar voor. Ik mix het ook niet met tabak want tabak heeft jaarlijks 6 miljoen doden op zijn geweten.

Ik pleit voor een evenwichtig beleid rond roesmiddelen. Het gaat me een beetje te ver allemaal. Ik eis dat er onmiddellijk actie wordt ondernomen om het drugsbeleid een andere kant op te sturen. Niemand heeft het recht om een ander het recht op cannabis te ontzeggen. 

 

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!