Oproep tot steun aan de zes helden van Zaventem
Matthias Meirlaen

Oproep tot steun aan de zes helden van Zaventem

dinsdag 30 mei 2017 16:59
Spread the love

Bij dag en douw stapten de passagiers van vlucht SN371 op 17 augustus 2016 aan boord te Zaventem. Zij zouden naar Douala en Yaounde in Kameroen vliegen. Eenmaal aan boord worden de passagiers getuige van een shockerend tafereel. Een man, geboeid aan handen en voeten, wordt in zijn stoel voorovergeplooid in bedwang gehouden door twee politieagenten. De man, die men wil uitwijzen naar Kameroen, verweert zich, roept en lijkt te stikken.

De meerderheid van de passagiers kan zich niet bedwingen om te reageren, geconfronteerd met de noodkreten van deze man. Ze weigeren te gaan zitten, terwijl ze geheel geweldloos en verbaal hun verontwaardiging uitdrukken over het geweld bij de uitwijzing.

Omwille van het protest van de passagiers, vraagt de boordcommandant aan de politieagenten om de uitwijzing af te breken. De politieescorte en de gedetineerde verlaten het vliegtuig. Korte tijd later komen een aantal politieagenten aan boord, en ze duiden geheel willekeurig zes personen aan als zijnde de ‘leiders’ van het protest. Ze worden gearresteerd en meegenomen naar het politiecommissariaat.

Deze passagiers, drie Fransen en drie Kameroenezen, waarvan enkelen slechts in transit in Brussel, worden nu vervolgd voor « kwaadwillige belemmering van het vluchtverkeer ». Zij moeten op 31 mei 2017 voor de correctionele rechtbank te Brussel verschijnen.

Een oproep (hier beschikbaar) werd al ondersteund en ondertekend door meer dan 40 organisaties met als kernboodschap: “#Ik blijf niet stil”. “Velen gewone burgers zouden ook niet stil blijven voor zo’n gewelddadige en onmenselijke scène”, zegt Matthias Meirlaen, een burger geëngageerd in het Brusselse netwerk ADES. De organisaties beschuldigen de onderdrukking van de staat. “We bestrijden het geweld van de staat die burgers voor het gerecht dagen omdat ze zich hebben verzet tegen de mishandeling van de politie. De criminalisering van solidariteit als strategie van Théo Francken is onaanvaardbaar” verklaart Sebastian Franco, woordvoerder van de CISPM (Coalition Internationale des Sans-Papiers et Migrants).

Daarom roepen wij op om te manifesteren ter ondersteuning van de “zes helden” van Zaventem. Bijeenkomst op woensdag 31 mei 2017 om 8u30 voor het Justitiepaleis, Poelaertplein, 1000 Brussel. De beschuldigden en hun advocaten nemen het woord. Op dinsdag 30 mei wordt er ook een solidariteitsavond georganiseerd met sommige beschuldigden, hun advocaten en ondersteunde organisaties.

Eerste ondertekenaars: VOIX DES MIGRANTS ( VDM ) – Vrede – Vredesactie – CRER (Collectif contre les rafles, expulsions et pour la régularisation) – Ligue des Droits de l’Homme (LDH) – Bruxelles Laïque – Tout Autre Chose – Mouvement contre le Racisme, l’Antisémitisme et la Xénophobie (MRAX) – SOS Migrants – CIRÉ – Migrakot – Le centre du Monde – L’échappée – Syndicat des Avocats pour la Démocratie – SAD – Pigment vzw – Vredesactie – MOC Wallonie-Bruxelles – DAL Droit Au Logement – Réseau Université Sans Frontières (RUSF), Reims – Cracpe – Renverse – MOC (Mouvement Ouvrier Chrétien) – Les Territoires de la Mémoire – BVSB – Centre d’Action Laïque de la Province de Liège – Comité des travailleurs-ses migrants avec et sans papiers de la CSC – Mouvement Citoyen Palestine – Bruxelles Pantheres – Comité de Haren – Les petits riens – Centre Gandhi – Tac Namur – Demain – Ecolo J ULB – Cercle du Laveu – Law Students With Refugees – POUR – Passeurs de mondes – Graine de Sel – Réseau ADES – Coalition Internationale des Sans papiers et Migrant.e.s (CISPM) – Agir pour la Paix – Luttes-Solidarités-Travail (LST)

take down
the paywall
steun ons nu!