Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek -

Wetgeving rond verkrachting schiet in veel landen tekort, ook in België, zegt nieuwe studie

Verkrachting en geweld op vrouwen is met bijna 1 miljard slachtoffers in de hele wereld een epidemie en toch schieten de verschillende wetgevingen tekort om het probleem aan te pakken. Dat schrijft de internationale ngo Equality Now in een nieuw rapport waarin de wetgeving van 73 landen onder de loep genomen wordt.

maandag 6 maart 2017 17:10
Spread the love

In 10 van de onderzochte landen wordt verkrachting binnen een huwelijk niet gestraft. In 9 landen kan de dader een straf ontlopen door met zijn slachtoffer te huwen. Ook de Griekse wet voorziet een dergelijke ontsnappingsroute in bepaalde gevallen.

België is – samen met onder meer Rusland en Nigeria – één van de 12 landen waar daders een minnelijke schikking kunnen sluiten met hun slachtoffers. Volgens Equality Now zendt dergelijke mogelijkheid het signaal naar de dader dat verkrachting niet zo ernstig is. Het verzwakt ook de positie van minder kapitaalkrachtige slachtoffers.

Equality Now verwijt ons land ook dat verkrachting als een morele kwestie beschouwd wordt en niet als een kwestie van geweld en persoonlijke integriteit. Wetten die de klemtoon leggen op ‘eerbaarheid’ en niet op geweld, riskeren een hiërarchie aan te brengen onder de slachtoffers en creëren ook een klimaat waarin lichamen van vrouwen gecontroleerd worden.

De auteurs van het rapport roepen alle geviseerde landen op om hun wetten aan te passen in samenwerking met vrouwenbewegingen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!