Meer dan de helft van alle zuurstof op aarde zit opgeslagen in het water van de oceanen. Verlies aan zuurstof in zee wordt niet opgevangen door andere ecosystemen (globalwarmingisreal.com)
Nieuws, Wereld, Milieu -

Oceanen blijven zuurstof verliezen door opwarming klimaat en pollutie

Het zuurstofgehalte in het water van de oceanen is in 50 jaar met meer dan 2 procent gedaald. De gevolgen voor leefmilieu en mens zijn rampzalig, waarschuwt een studie die wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

donderdag 16 februari 2017 17:12
Spread the love

Zonder zuurstof is geen leven mogelijk, dat geldt ook in de oceanen. De hoeve zuurstof wordt er op verschillende manieren geremd door de klimaatverandering. Zo neemt warmer oppervlaktewater minder zuurstof op, en hapert het transport naar de diepere lagen van de zee.

Wetenschappers van het Geomar Helmholtz Centre for Ocean Research in de Duitse stad Kiel stelden over de hele wereld vast wat klimaatmodellen al lang voorspellen: de klimaatverandering doet het zuurstofgehalte in het zeewater afnemen. In de studie Decline in global oceanic oxygen content during the past five decades, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, analyseerden ze historische data die ze aanvulden met de recente metingen.

Uit hun analyse blijkt dat het zuurstofgehalte in zee wereldwijd met meer dan 2 procent is gedaald. Ook groeit het aantal “dode zones”, gebieden met eenzeer lage zuurstofgraad in ondiepe zeeën. Die zones zijn niet alleen rampzalig voor visbestanden, maar stoten ook zwaveloxide uit, een krachtig broeikasgas.

“Het is alsof de oceanen afstevenen op een hartaanval”, zegt David Baker, oceanograaf aan de University of Hong Kong. “Wat er in feite gebeurt, is dat de hartslag van de oceanen vertraagt, en dat er minder zuurstof richting de oceaan gaat.”

De oceanen worden op nog meer manieren beïnvloed door het klimaat. Zo leidt het krimpende ijs op de polen tot meer aangroei van plankton. Plankton is een verzamelnaam voor minuscule dierlijke en plantaardige organismen die passief met de stromingen meedrijven. Als dat plankton afsterft en verrot, leidt ontbinding vervolgens tot nog verdere daling van het zuurstofgehalte.

Het zuurstofgehalte is volgens plaats, ligging, stromingen, riviermondingen met zoet water en dergelijke van nature verschillend van zeeregio tot zeeregio. Uit de studie blijkt echter dat de daling van het zuurstofgehalte zich overal voordoet. Het grootste verlies wordt vastgesteld in het noordelijke halfrond van de Stille Oceaan

Rapport:  Decline in global oceanic oxygen content during the past five decades

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!