Mexicaans president Peña Nieto en zijn vrouw Angélica Rivera
Tex Van berlaer

Mexicaans presidentspaar opnieuw betrapt op belangenvermenging

Het is weer van dat. Voor de tweede keer in korte tijd komt de vrouw van Mexicaans president Peña Nieto, Angélica Rivera, in opspraak. En ook deze maal draait het om belangenvermenging met de zakenwereld. 

dinsdag 16 augustus 2016 11:21
Spread the love

Het was de Britse krant The Guardian die het onderzoek voerde. Het verhaal gaat als volgt. In 2009 koopt Ricardo Pierdant, oprichter van het bedrijf Grupo Pierdant, een luxeappartement in het mondaine Key Biscayne, Florida. Dit doet hij via een speciaal daarvoor opgerichte holding. Sinds het moment van aankoop laat hij Angélica Rivera, echtgenote van de huidige Mexicaanse president en voormalige telenovela-ster, er verblijven op de kosten van het bedrijf. Daarbij komt dat Pierdant sinds 2014 de eigendomsbelasting betaalt voor het appartement dat Rivera sinds 2005 in haar bezit had, gelegen net onder dat van Pierdant (kamernummers 304 en 404). 

Waarin schuilt het schandaal juist? Grupo Pierdant is een mededinger naar concessies om nieuwe havens uit te bouwen in Mexico. Er staat dus een lucratieve deal op het spel. Dergelijke vriendendienst lijkt bijgevolg geen toeval. Rivera was al ‘first lady’ toen Pierdant besloot om diens eigendomsbelasting over te nemen. 

Tweede keer

Mexico staat bekend als een corrupt land waarin obscure deals en belangenvermenging welig tieren. Maar de meeste Mexicanen ervaren een extra groot déjà-vugevoel bij deze ontdekking. Het is immers de tweede keer dat Angélica Rivera wordt betrapt met onfrisse immobilia. 

De ontdekking van The Guardian komt nog geen maand na de verontschuldiging van Peña Nieto tegenover het volk voor een vorige zaak. Het schandaal Casa Blanca (Witte Huis) bracht in 2014 heel wat teweeg in Mexico en zindert tot vandaag na. Toen publiceerde een groep onderzoeksjournalisten dat het presidentspaar een huis had laten bouwen op kosten van Grupo Higa. Dit bedrijf had net de concessie gewonnen die aanspraak maakte op de bouw van een belangrijke treinverbinding. 

Hoewel de licentie uiteindelijk werd ingetrokken voelde niemand aan de top zich genoodzaakt ontslag te nemen. De belangenvermenging die nu aan het licht komt, kan daar verandering in brengen.

Peilingen

De positie van de president is immers slechter dan ooit. Het staat nu al vast dat Peña als een van de minst populaire presidenten de Mexicaanse geschiedenis zal ingaan. Op zich is dit geen groot probleem. Volgens het grondwettelijke ‘no reelección’ is het onmogelijk om meer dan één ambtstermijn (van zes jaar) te regeren. Peña’s wandaden kunnen evenwel afstralen op diens opvolger – wie dat ook moge zijn. Benieuwd of zijn eigen partij, de PRI, hem zal blijven steunen. Momenteel leidt de linkse kandidaat Andrés Manuel López Obrador de peilingen. En ook al zijn de verkiezingen nog twee jaar verwijderd en is de potentiële opvolger van Peña nog niet eens aangewezen: de schrik zit erin. 

Daarenboven verloor de PRI de laatste deelstaatverkiezingen in juni. In vier staten speelde de partij het gouverneurschap voor de eerste keer ooit kwijt. Opvallend genoeg lijken experts dit verlies echter niet te wijten aan de ontelbare drugsdoden, vastgoedcorruptie of intimidatie van journalisten. Het waren Peña’s uitspraken voor de verkiezingen betreffende het legaliseren van het homohuwelijk die vele gelovige kiezers zouden hebben weggejaagd. Deze stelling kan steek houden: drie van de vier verloren staten gingen naar de conservatieve PAN, ofte antihomohuwelijk.

Druk op president?

Volgens sceptici zal dit nieuwe schandaal Peña niet doen wankelen. Dit is immers dezelfde man die weinig of geen verantwoording moet afleggen voor de onophoudende drugsoorlog en de wereldwijd bekende verdwijning van 43 studenten uit Ayotzinapa. Dezelfde leider die nauwelijks een kik gaf toen in juni 9 demonstranten werden doodgeschoten door federale politie in Nochixtlán. Dezelfde president die druk zou hebben gezet op zender MVS zodat men sterjournaliste Carmen Aristegui, wiens ploeg het ‘Casa Blanca’-schandaal ontdekt had, zou ontslaan – wat overigens gelukt is. MVS heeft onlangs zelfs een klacht tegen haar ingediend omdat ze een proloog schreef in een boek over diezelfde zaak. 

De oppositie en de kritische pers zullen wellicht druk zetten op de president. Een centrumlinkse oppositiepartij heeft de regering reeds om meer uitleg gevraagd. “Het is verontrustend dat Mexico dit gezicht van belangenvermenging toont op het internationale toneel”, aldus Francisco Martínez (PRD).

Het regeringssecretariaat dat toezicht houdt op de gezagsdragers is een onderzoek  begonnen. De regering ontkent via een woordvoerder alvast alle aantijgingen, het bewuste vastgoedbedrijf was volgens hen nooit in de running voor een overheidscontract (wat The Guardian nochtans duidelijk tegenspreekt). 

Benieuwd of deze zaak de politieke gemoederen nog danig kan beroeren. Indien niet, dan dreigt een toekomst van nog meer schouderophalen, apathie en gewenning.

take down
the paywall
steun ons nu!