Interim van onbepaalde duur: onzekerheid zonder einde

Uitzendkrachten moeten een contract van onbepaalde duur kunnen krijgen. Het is één van de voorstellen van Kris Peeters om werknemers wendbaarder te maken, zoals dat heet. “Wij vrezen dat uitzendkrachten vooral zekerheid zullen hebben over hun onzekerheid”, reageert het ABVV.

donderdag 28 juli 2016 14:17
Spread the love

De regering trok vorige week op vakantie. Voor minister van Werk Kris Peeters is het een gelegenheid om alle schuifjes van zijn twee wetten te legen in de kranten.
In één van die schuiven ligt het plan om uitzendkrachten een vast contract van onbepaalde duur te geven.

Wie interimarbeid verricht, is onderworpen aan grote onzekerheid. Een vast contract zou er voor zorgen dat er geen inkomensverlies is tussen twee opdrachten, zo verdedigt Peeters zijn voorstel. Zo’n vast contract zou uitzendkrachten ook toegang geven tot leningen. Die worden nu vaak geweigerd omdat er geen stabiel inkomen kan aangetoond worden aan de bank.

Federgon, de koepel van de uitzendsector, is al lang vragende partij van die vaste contracten. “Het kan een schoolvoorbeeld worden van het flexicuritymodel, flex en zekerheid”, aldus Federgon.

Bij de vakbond ABVV roept het voorstel vragen op. Welk inkomen zal de uitzendkracht krijgen? Er zijn nogal wat verschillen tussen sectoren en jobs. Normaal krijgt een uitzendkracht hetzelfde loon als zijn tijdelijke collega’s. En wat met de vrijheid van de uitzendkracht om jobs te weigeren, als die te ver zijn, of als die haar/hem niet liggen?
“Bovendien heeft de uitzendkracht geen enkele zekerheid over wanneer en waar hij wel en niet zal werken. In het ene bedrijf werkt men in ploegen, in het andere in een dagshift, nog een ander in het weekend. Hoe organiseer je op die manier je privéleven? De uitzendkracht wordt een speelbal van het interimkantoor”, aldus het ABVV.

Volgens het ABVV zal dit voorstel niet voor meer werkgelegenheid zorgen. “De uitdaging van vandaag is de creatie van nieuwe, kwaliteitsvolle jobs. En we zien niet in hoe er met dit voorstel nieuwe jobs zullen gecreëerd worden.”

In zijn wetten stelt Peeters hervormingen voor die zonder onderscheid voor alle sectoren gelden en maatregelen waaruit sectoren kunnen kiezen. Een vast contract voor uitzendkrachten behoort tot die laatste categorie. Het is dus aan de sector van de uitzendkrachten om daar een akkoord over te sluiten. De werkgevers en de vakbonden lijken alvast niet op één lijn te staan.

Als de regering terug is uit vakantie, zal ze zich nog eens buigen over de wetsvoorstellen van Peeters. Op 29 september hebben de vakbonden alvast al een nieuwe betoging gepland.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!