Weg van Liefde
Lieven Vanhoutte

Weg van Liefde

zaterdag 30 april 2016 16:59
Spread the love
 Alain de Botton is een praktisch filosoof. Hij schuwt de media niet, formuleert klaar en helder zijn mening over allerlei belangrijke,voor niet politieke, problemen. Zoals een vrijzinnig pastoor. In dit boek ( The Course of Love) mengt hij, zoals de Oude Grieken, begrippen uit de psychologie, sociologie en de filosofie om de levensloop en de relatie van een hedendaags koppel te schetsen.

Van Verliefdheid tot oud koppel

In het boek krijgen we een tijdslijn van een relatie: van verliefdheid, eerste ontmoeting tot gesetteld paar, waar de kinderen puberen en nog net het nest niet verlaten hebben. Het boek is geschreven vanuit het standpunt van de man. Het versterkt de geloofwaardigheid van de schrijver.

Alain de Botton gelooft niet in de romantische liefde: na de verliefdheid volgt de onoverkomelijke ontnuchtering en duikt de fundamentele verlatingsangst op van de moederbinding, de afwezige vaderfiguur en de hechtingsangst van de man aan zijn vrouwelijke partner. Een herinterpretatie van de eros en tannathos begrippen bij Freud.

Wanneer er kinderen komen wordt de relatie functioneel en “on hold” gezet. Er is gewoon geen tijd meer voor veel gesnoezel en introspectie, de carrièredruk vreet aan alle beschikbare tijd. Alain de botton beschrijft het “toevallige en ongewilde “ slippertje, de fase van de therapie en het aanvaardingsproces van het alter ego.

Zonder maatschappelijke betrokkenheid

Een lezenswaardig en boeiend boek. Freudiaanse begrippen vertaald in een actuele liefdesgeschiedenis, met de bedenkingen van Alain de Botton in cursief. Toch een kritiek: Alain de Botton is blind voor de invloed van maatschappelijk engagement en het belang hier van voor een relatie. Gemeenschappelijke interesses zijn voor de Botton geen drijfveer in een relatie. Hoewel hij romantische liefde af zweert, verzandt zijn boek in een biologisch voortplantingsschema. Tussen die twee uitersten schreef Bleri Leshi een boek “ Liefde in tijden van angst”, dat wel rekening houdt met empathie en maatschappelijk engagement. Je moet de twee boeken in een adem lezen. Maar het boek van de Botton is wel zeer vlot geschreven en boeit.

Weg van Liefde. Alain De Botton. Atlas contact 283pp.

take down
the paywall
steun ons nu!