“In Europa zou bevolking gedaald zijn zonder positieve netto migratie”

“In Europa zou bevolking gedaald zijn zonder positieve netto migratie”

Het aantal internationale migranten lag in 2015 41 procent hoger dan in 2000, blijkt uit cijfers van de VN. Onder deze 244 miljoen migranten bevonden zich ook 20 miljoen vluchtelingen.

donderdag 14 januari 2016 16:58
Spread the love

Van alle internationale migranten wonen er 76 miljoen in Europa, 75 miljoen in Azië, 54 miljoen in Noord-Amerika, 21 miljoen in Afrika, 9 miljoen in Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied en 8 miljoen in Oceanië. De VStellen het grootste aantal internationale migranten met 47 miljoen. Na de VS volgen Duitsland en Rusland met elk 12 miljoen migranten, Saoedi-Arabië met 10 miljoen, Groot-Brittannië met 9 en de Verenigde Arabische Emiraten met 8 miljoen.

“Tussen 2000 en 2015 droeg de positieve netto migratie voor 42 procent bij aan de bevolkingsgroei in Noord-Amerika en voor 32 procent in Oceanië. In Europa zou de bevolking gedaald zijn zonder positieve netto migratie”, zei Jan Eliasson, plaatsvervangend VN-secretaris-generaal, bij de presentatie van de cijfers.

“De internationale gemeenschap”, zei hij, “moet zich richten op het positieve verhaal van internationale migratie”, zoals het geld dat migranten naar huis sturen, uitwisseling van internationale arbeid de economische bijdrage van migranten aan zowel het thuisland als het land van bestemming.

De drie landen waar momenteel de meeste vluchtelingen vandaan komen, zijn Syrië, Afghanistan en Somalië. De bevolking vlucht daar voor politieke conflicten en heeft te kampen met een gebrek aan infrastructuur en publieke diensten, zei Eliasson nog.

“Migratie zou veilig en ordelijk moeten verlopen”, zei hij. “Momenteel zien we dat dat niet het geval is.” Hij wees op de noodzaak van een goed beleid in de bestemmingslanden, en de noodzaak om de problemen in de landen van herkomst op te lossen. Het is ook noodzakelijk om landen zoals Libanon, Jordanië en Turkije te ondersteunen bij de ontwikkeling van adequate infrastructuur en humanitaire antwoorden op de vluchtelingenstroom, zei Eliasson.

Stappenplan

In november 2015 sprak VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon over de behoefte aan een stappenplan om met grootschalige migranten- en vluchtelingenstromen om te gaan. In 2016 zijn drie bijeenkomsten gepland die vorm moeten geven aan zo’n plan.

Op 4 februari 2016 is er opnieuw een internationale donorconferentie voor Syrië in Londen. Op 30 maart 2016 houdt de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR een conferentie in Genève over de opvang van Syrische vluchtelingen en op 23 en 24 mei is de internationale gemeenschap bijeen in Turkije voor de VN-Humanitaire Wereldtop.

Bron:  244 Million Migrants Include 20 Million Refugees, Says UN

take down
the paywall
steun ons nu!