Rebelse Parade trekt door Gent

Voor het eerst sinds 2007 trok zaterdag ook de Rebelse Parade door Gent. Het Gentse middenveld knoopt zo weer aan met de traditie de officiële openingsstoet af te sluiten met een ludieke, kritische noot.

dinsdag 22 juli 2014 11:57
Spread the love

DeWereldMorgen.be

Aangevoerd door een swingende boerenfanfare uit de Voerstreek maakten Gentse middenveldorganisaties en actiegroepen duidelijk van welke stad ze dromen. Een tachtigtal rebellen (en stadspiraten) trakteerden de kijklustige Gentenaars op een ludieke eenmalige zelfgemaakte krant. 

Voorstellen voor een schoner en eerlijker Gent waren er gevoeg. De Gentse vredesbeweging mocht aankondigen dat Gent uit de NAVO stapt en vraag de stad haar contracten met de beveiligingsfirma g4s, dat o.a. actief is in Palestina, te verbreken. Ondertussen gingen ook de onpopulaire GAS-boetes over de tongen en zette de “Beweging Recht op Wonen” in op een fundamenteel ander woonbeleid. Aandacht was er ook voor de Gentse werkloosheid en vele gezinnen en jongeren in armoede, terwijl Climaxi het publiek deed dromen van een eetbare stad en de Gentse Stadspiraten speels opriepen om de stad te kapen.

Kelly Franceus van Masereelfonds Gent: “Onze organisatie is een grote voorstander van progressieve samenwerking en geeft al jaren mee een inhoudelijke toets aan de Gentse Feesten. Het is dan ook logisch dat we mee het initiatief namen voor deze nieuwe Rebelse Parade. Gent is geen eiland. Ook in onze stad is er nog heel wat werk aan de winkel.” 

Bij afloop van de stoet overhandigden de deelnemende organisaties een exclusieve spaarkaart aan burgemeester Termont. Een uitnodiging voor stadsbestuur om burgers en middenveld voldoende te betrekken en samen te sparen voor een nog schoner en eerlijker Gent. 

take down
the paywall
steun ons nu!