Kunstenares Lydia Chagoll krijgt Prijs voor de Democratie

Democratie 2000 en vzw Trefpunt reiken dit jaar de Prijs voor de Democratie uit aan choreografe en documentairemaakster Lydia Chagoll. De Prijs Jaap Kruithof gaat naar de wereldvakbond voor huishoudpersoneel.

maandag 14 juli 2014 11:59
Spread the love

De Prijs voor de Democratie wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die een fundamentele bijdrage geleverd heeft aan de verdediging van de democratie. Lydia Chagoll (1931) krijgt de prijs dit jaar voor haar werk als documentairemaakster. 

“De jury bekroont Lydia Chagoll voor haar onvermoeibare inzet voor een beter wereld,” zo staat er in het juryrapport. Chagoll maakt er een punt van sociale groepen centraal te stellen die louter een plaats in de marge toebedeeld kregen. Haar recente film Ma Bister legt bijvoorbeeld de vroegste vervolging van Roma en Sinti vast en trekt via het verhaal van de zigeunergenocide een parallel met vandaag.

De Prijs Jaap Kruithof wordt door dezelfde jury uitgeloofd en gaat naar iemand of naar een organisatie die – in de traditie van Kruithof – radicale kritiek op de sociale orde ook op een radicale manier in daden omzet. Dit jaar is de laureaat de wereldvakbond van huishoudpersoneel, de International Domestic Workers’ Federation (IDWF).

Deze vakbond werd opgericht op 28 oktober 2013 en staat voor grote uitdagingen. Wereldwijd zijn er zo’n 400 miljoen huishoudelijk werkers actief. 90 procent daarvan zijn vrouwen. Zij krijgen vaak te maken met uitbuiting. het is bijzonder moeilijk om hen syndicaal te vertegenwoordigen dus de nieuw opgerichte vakbond staat voor grote uitdagingen. De rechten van huishoudpersoneel staan hoog op hun agenda, net als de strijd tegen mensenhandel en tegen kinderarbeid.

In de jury zetelen traditioneel mensen uit de academische, journalistieke en socio-culturele wereld. Dit jaar waren dat onder meer Geertrui Daem, Pascal Debruyne, Dries Lesage en Karim Zahidi.

take down
the paywall
steun ons nu!