Europa -

Indignados in Europees parlement

Tijdens de Europese verkiezingen van afgelopen weekend, werd Podemos de vierde partij in Spanje. Podemos is een partij die ontstaan is uit de protestbeweging van de Indignados.

dinsdag 27 mei 2014 14:07
Spread the love

Podemos wordt geleid door Pablo Iglesias, een jonge universiteitsprofessor. Hij riep in de aanloop van de Europese verkiezingen op om de macht van de traditionele Spaanse partijen te breken.

Dat lijkt voor een deel gelukt te zijn. De twee grootste partijen van Spanje, de conservatieve volkspartij (Partido Popular) en de socialistische partij (PSOE) boeken fors verlies. Samen verliezen ze zeventien zetels.

Maar volgens Iglesias is de macht van de twee grote partijen hiermee nog niet gebroken. Daarom kondigde Inglesias aan dat zijn partij zeker en vast deelneemt aan de Spaanse gemeenteraadsverkiezingen van 2015.

Parlement

Met het behaalde resultaat is Podemos klaar om te zetelen in het Europees parlement. Eén van de eisen die Podemos zal stellen in het Europees parlement is dat parlementsleden niet meer dan 1900 euro per maand verdienen.

Daarnaast wil Podemos oppositie voeren tegen het Europese besparingsbeleid en tegen de opkomst van extreem-rechts binnen Europa.

Klik hier voor een langere versie van dit artikel

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!