België -

PVDA+ niet opgenomen in stemtest

De televisiezender VRT ontwikkelt tijdens de verkiezingen een stemtest. Via deze test kan je ontdekken welke politieke partij bij je past. Een handig middel dus die stemtest. Maar niet iedereen is er gelukkig mee. De linkse partij PVDA+ staat niet in de stemtest. En dat vindt deze partij zeer onrechtvaardig.

vrijdag 7 maart 2014 10:26
Spread the love

Professor Stefan Walgraeve ontwikkelde de stemtest voor de VRT. Hij koos ervoor om partijen te kiezen die al in het parlement zitten. Dat zijn grote partijen zoals de socialistische SP.A of de liberale Open-VLD. Maar kleinere partijen zoals PVDA+ zitten niet in het parlement. Die komen niet voor in de stemtest.

Een groep wetenschappers vindt dit fout. Zij schreven daarom een brief naar de krant De Morgen. Als PVDA+ niet in de stemtest zit, kunnen mensen niet weten of deze partij past bij hen. Dit zorgt ervoor dat de PVDA+ stemmen kan verliezen.

Voorzitter kwaad

Ook  Peter Mertens, voorzitter van de partij PVDA+,  is kwaad. Volgens hem is zijn partij succesvol. Tijdens de vorige verkiezingen haalde de partij veel stemmen in Antwerpen. Steeds meer mensen denken er aan om op PVDA+ te stemmen.

Maar waarom zit de PVDA+ dan niet in de stemtest? Waarom hebben de makers van de test beslist om PVDA+ niet op te nemen? Voorzitter Peter Mertens begrijpt het niet en is kwaad. Daarom stapt hij naar de rechter. Hij wil dat zijn partij toch in de stemtest voorkomt.

Artikel bewerkt door Thomas Decreus

take down
the paywall
steun ons nu!