Vals triomfgevoel bij Antwerps Zorgbedrijf over succes koopformule serviceflats

Vals triomfgevoel bij Antwerps Zorgbedrijf over succes koopformule serviceflats

zaterdag 1 maart 2014 21:37
Spread the love

In het servicecomplex Gallifort werd zopas de honderdste flat verkocht. Op dezelfde site van 193 wooneenheden worden er nog 56 verhuurd. “Koopformule slaat aan”, beweert het Zorgbedrijf triomferend. Maar anders geteld betekent dit dat op Gallifort nog steeds 37 flats leeg staan, al twee jaar lang, wachtend op een koper of huurder.

Op Linkeroever staan nog 79 op 126 flats leeg. Dit niettegenstaande er 6000 senioren in het Antwerpse op een wachtlijst staan voor een serviceflat, zoals CEO Johan De Muynck in het Jaarrapport (2012) van het Zorgbedrijf vertelde. Er zijn wachttijden tot 8 jaar. Ieder flatje dat vrijkomt op de andere sites dan deze met de dure serviceflats, wordt onmiddellijk zonder problemen ingenomen.

Het woonrechtencertificaat voor één serviceflat kost tussen de 130.000 euro (flatje met één slaapkamer en zonder terras, 54 m2) tot 225.000 euro (flatje met twee slaapkamers en terras, 74 m2). De kopers betalen daarbovenop per maand nog eens 100 euro vaste kosten voor onderhoud en verlichting van de gemeenschappelijke delen en een belasting (roerende voorheffing die ondertussen ook is opgeslagen van 15% tot 21%) die varieert tussen 1.414 euro tot 1.882 euro per jaar, of 118 tot 157 euro per maand. De huurprijs (met vaste kosten) schommelt tussen de 820 euro (kleinste flat) tot 1.240 euro (grotere flat).  Hierin zijn de  kosten voor nutsvoorzieningen (gas, elektriciteit, water …) nog NIET inbegrepen.

Gewone Antwerpse senioren kunnen de prijzen voor deze nieuwe serviceflats niet betalen.

Het Zorgbedrijf heeft de leeftijd voor toegang tot deze serviceflats al verlaagt van 75 tot 65 jaar, het heeft de flats opengesteld voor inwoners van buiten Antwerpen, is volop beginnen adverteren via kranten en internetsites naar bewoners van buiten Antwerpen en heeft een professioneel marketingteam op de verkoop gezet dat bejaarde mensen ervan moet overtuigen hun eigen huis te verkopen om de opbrengst te investeren in deze dure woonrechtcertificaten.

take down
the paywall
steun ons nu!