Nederlandse liedjesschrijfster Eefje de Visser brengt haar 2e album ‘Het Is’ uit.
Cultuur, Cultuur, Liedjes, Muziek van de lage landen, Eefje de visser -

Nederlandse liedjesschrijfster Eefje de Visser brengt haar 2e album ‘Het Is’ uit.

BRUSSEL – Twee en een half jaar na het succesvolle debuutalbum 'De Koek' brengt singer/songwriter Eefje de Visser haar tweede album getiteld 'Het is' uit. Eefjes warme stem en eigen geluid krijgen alle ruimte. Het album ademt rust uit, maar de onverwachte melodieën en tuimelende teksten blijven aanwezig.

maandag 10 februari 2014 18:44
Spread the love

Vanaf vandaag ligt ‘Het Is’ in de winkel en vanaf woensdag 12 februari toert Eefje als voorprogramma van Renée door Vlaanderen. Deze support shows doet ze helemaal solo, maar tijdens de zomer en het najaar wordt ook een reeks shows gepland waarbij Eefje haar volledige band zal meenemen.

Hoe begon het voor jou allemaal?

Eefje: ‘Ik kom uit een muzikale familie: mijn ouders leerden elkaar kennen in de muziekgroep waar ze beide in speelden. Op mijn elfde begon ik zelf liedjes te schrijven en vanaf mijn 13[e], toen ik een gitaar kreeg, begon het pas echt. In het verleden zat ik in een meerstemmige folkgroep, maar we brachten nooit iets uit. Toen ik eind 2009 ‘De Grote Prijs van Nederland’ won, werd het allemaal serieuzer en een jaar nadien kwam mijn eerste album ‘De Koek’ uit. Sindsdien ben ik professioneel muzikant, met af en toe een bijbaantje.’

Hoe kijk je terug op de periode van je eerste plaat?

Eefje: ‘Omdat ik al zoveel schreef duurde het lang voor ik wist wat ik wilde uitbrengen. Bovendien waren het verschillende stijlen door mekaar: 12 losse liedjes, eigenlijk. Het nieuwe album ‘Het Is’ vormt meer één geheel, zowel wat geluid, tekst als thema’s betreft.’

Deze keer sta je ook gewoon zelf op de cover. Waarom is dat?

Eefje: ‘Ik wilde iets helders en meer eerlijks, heel eenvoudig omdat het meer een gevoelsplaat is. De schuchterheid is weg. Het is hoe het er uit komt, maar ook echt wat ik wil maken: dit is mijn smaak! Ik ben wel kritisch, probeer uit en gooi ook veel weg. Muziek maken is voor mij iets onvoorspelbaars en een manier om mijn creativiteit te uiten.’

Je doet veel zelf: componeren, spelen, zingen, uitbrengen,… Sta je er dan ook alleen voor?

Eefje: ‘Ik werk samen met Jacco van Lanen, mijn manager en boeker. We bedenken alles samen waarbij het artistieke gedeelte van mij is en het zakelijke gedeelte van hem. Ik vind het bijvoorbeeld erg fijn dat ik mijn eigen website op kan volgen en mijn plaat de prioriteit is. Het is hard werk, maar het is veel waard als je alles in eigen handen kan houden en je krijgt er wat voor terug. Voor de distributie doen we beroep op een extern bedrijf, Rough Trade.’

Hoe begint een liedje bij jou?

Eefje: ‘Meestal met een melodielijn. Ik heb heel vaak melodieën in mijn hoofd, die ik inzing op mijn telefoon. Dan komen de akkoorden en daarna de teksten.’

Waarom zing je in het Nederlands?

Eefje: ‘Dat was een hele zoektocht. Ik heb altijd Engelstalig geschreven. Ik was toen nog niet zeker dat ik artiest wilde worden en componeerde in opdracht kinderliedjes. Maar doordat ze veel persoonlijker en filosofischer werden, merkte ik dat Nederlands voor mij wel een goede taal is om in te schrijven. Gaandeweg begon ik meer en meer mijn taalgevoel te ontwikkelen en nu heb ik mijn eigen draai daarin gevonden.’

Ikzelf vind het vreemd dat artiesten die in het Nederlands zingen aangesproken worden op de teksten. Maar waarom moet je de tekst verstaan? Het gaat toch over hóe je iets overbrengt. Wat vind jij daarvan?

Eefje: ‘Mensen zeggen me inderdaad vaak: ‘We begrijpen niet wat je zingt’. Op een concert van een Engelstalige band begrijpen ze er wellicht ook niets van, maar bij mij geeft dat een probleem, omdat ze de teksten belangrijk vinden. Ik begrijp dat wel, maar vind het ook vreemd. Het enige wat ik wil is dat ze naar het geheel luisteren en er een gevoel overkomt. Als je in het Nederlands schrijft, denken mensen ook vaak dat je de teksten het belangrijkste vindt. En in het Engels enkel om de muziek dan? Voor mij is er geen verschil. Ik heb ook niet te behoefte om verhalen met een boodschap te brengen.’

Vertel eens wat meer over het heerlijk kabbelende ‘De Bedoeling’?

Eefje: ‘De plaat  in zijn geheel is heel zacht en melig, omdat ik ten tijde van de opnames in zo’n bui zat. Live spelen we echter met meer energie en meer beat-gericht, zoals in het liedje ‘De Bedoeling’. Ik hou van het sferische en melodieuze, maar ook van een plaat in balans en meer ‘catchy’ melodielijnen. Die verschillende elementen zitten erin.’

Je hebt duidelijk je weg gevonden in de grote muziekwereld…

Eefje: ‘Wij zijn een eilandje in de muziekwereld, maar ik heb wel het idee dat mensen zien dat het allemaal goed loopt. Het belangrijkste is dat we een zo goed mogelijk product afleveren: de kwaliteit van de muziek, het beeldmateriaal en de live-shows. Het geld dat daarvoor binnenkomt investeren we weer in nieuwe dingen. Rijk zullen we er alvast niet van worden, maar ik vind het fijn van een eigen plek te hebben.’

Heb je een zicht op de subsidiering van pop –en rockmuziek in Nederland?

Eefje: ‘De subsidies zijn afgenomen. Het is moeilijk om er in Nederland of België van te leven, hoewel ik nog in mijn eentje kan optreden. Als je iets wil maken dat volledig van jou is en je kan er niet helemaal van rondkomen, dan vind ik dat dat de prijs is die je ervoor moet betalen. Ik hou van mensen die heel bevlogen zijn, geen concessies doen en heel hard werken. Ik vind niet dat er subsidies moeten zijn voor muzikanten, wél voor de maatschappij omdat het wat toevoegt! Het artiestenstatuut vind ik te betuttelend. Het is zelfs zo dat er sinds de bezuinigingen in Nederland heel wat meer gebeurt en iedereen initieert meer dingen. Het is meer een symbolische bezuiniging…’

Een symbolische bezuiniging?

Eefje: ‘Het lijkt erop dat ze het gedaan hebben omdat de mensen denken dat muzikanten luilakken en profiteurs zijn en dat is uiteraard niet waar! Muzikanten werken veel, vaak ook ’s nachts, met onregelmatige uren, geven les, zijn producer of ondernemer,… Het is een fikse bezuiniging voor de kunsten geweest, maar het bedrag was ook niet zo hoog.’

Tot slot nog iets anders: ben jij bereikbaar voor je fans via de sociale media?

Eefje: ‘Ik deel mijn persoonlijke leven niet en ik benader zelf ook mijn muzikale invloeden niet. Als ik mensen bewonder, ben ikzelf niet geneigd om er mee samen te werken.’

Eefje De Visser geeft de komende dagen een aantal concerten als support-act bij Renée:

12/02/2014, Arenberg Schouwburg, Antwerpen

13/02/2014, NTGent, Gent

28/02/2014, CC Nova, Wetteren

13/03/2014, Schouwburg Kortrijk, Kortrijk

14/03/2014, CC De Grote Post, Oostende

15/03/2014, CC De Steenoven, Herzele

20/03/2014, CC Brugge, Brugge

21/03/2014, CC Merksem, Merksem

22/03/2014, N9, Eeklo

28/03/2014, C-Mine, Genk

04/04/2014, Avelgem Sikkerelle, Avelgem

11/04/2014, CC De Schakel, Waregem

24/04/2014, AB, Brussel

30/04/2014, De Warande, Turnhout

take down
the paywall
steun ons nu!