VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon (foto: Flickr creative commons / World Economic Forum).
Nieuws, Wereld, Politiek, Verenigde Naties, Syrië, Centraal-Afrikaanse Republiek, Ban Ki-moon, Bashar-al Assad -

Centraal-Afrikaanse Republiek en Syrië baren VN zorgen

NEW YORK - Van de vele langlopende conflicten in de wereld zullen de Verenigde Naties in 2014 vooral Syrië en de Centraal-Afrikaanse Republiek hoog op de agenda zetten. Dat zei de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon maandag op zijn traditionele eindejaarspersconferentie.

dinsdag 17 december 2013 16:15
Spread the love

De secretaris-generaal blikte terug op 2013. Dat jaar stond voor hem in het teken van het Syrische conflict, dat al vier jaar aanhoudt. “De Syriërs kunnen zich niet nog eens een jaar, een maand of zelfs een dag van gruweldaden en verwoesting veroorloven.”

2013 was voor Ban ook het jaar waarin de Centraal-Afrikaanse Republiek “afgleed naar de chaos”. “De situatie hier is één van de zwaarste crisissen voor de Verenigde Naties. Ik ben diep bezorgd over het dreigende gevaar voor massale wreedheden en dring er bij de Centraal-Afrikaanse transitieregering op aan om haar bevolking te beschermen.”

Conferentie in Genève

De problemen in Syrië en de Centraal-Afrikaanse Republiek zullen ook in 2014 hoog op de politieke agenda van de VN staan. Een resolutie voor Syrië zit geblokkeerd in de Veiligheidsraad omdat twee permanente leden met vetorecht, Rusland en China, niet willen weten van sancties tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Er is een conferentie met de strijdende partijen gepland op 22 januari in Genève. Maar die dreigt de tanden stuk te bijten op kwesties zoals de samenstelling van de rebellendelegatie op de conferentie, en de vraag of Iran en Saoudi-Arabië hier vertegenwoordigd moeten zijn naast de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad.

VN-vredesmissie

Intussen zijn de gevechten tussen het regeringsleger en de rebellen in de Centraal-Afrikaanse Republiek tijdelijk gestaakt met de komst van Franse en Afrikaanse soldaten. Maar naar alle verwachtingen zal Ban ervoor pleiten om de gezamenlijke troepenmacht, de zogenaamde International Support Mission for the Central African Republic, te upgraden tot een volwaardige VN-vredesmissie.

Toen Ban Ki-moon begon aan zijn eerste termijn als secretaris-generaal was Darfoer de meest prangende kwestie. “Nu heb je zoveel brandhaarden”, zei hij in verwijzing naar Syrië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali.

Ban pleit voor internationale samenwerking. “Niemand, geen enkele organisatie, geen enkel land – hoe machtig of rijk dan ook – kan eigenhandig de huidige problemen oplossen. Dat is een zeer belangrijke les die ik geleerd heb. Daarom blijf ik aandringen bij de lidstaten: laat ons alsjeblieft samenwerken.”

Humanitaire hulp

Terwijl de toestand in Syrië blijft verslechteren, klonk maandag een oproep om 4,7 miljard euro voor humanitaire hulp in te zamelen. Verschillende VN-agentschappen, die hulp verlenen aan 9,5 miljoen getroffen Syriërs, trokken samen aan de alarmbel.

De VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Antonio Guterres, noemde de crisis “weerzinwekkend” en volgens Jens Laerke, woordvoerder van het VN-Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA), gaat het om het hoogste bedrag dat ze ooit voor één enkele noodtoestand gevraagd hebben.

take down
the paywall
steun ons nu!