Orkaan Katrina bron:beyondweather.ehe.osu.edu
Nieuws, Wereld -

Extreem weer kost 200 miljard per jaar

BRUSSEL — Extreme weerfenomenen zoals de tyfoon Haiyan kosten de wereldeconomie bijna 200 miljard dollar per jaar, en die kosten blijven oplopen. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldbank.

woensdag 20 november 2013 11:23
Spread the love

Uit het rapport Building resilience: integrating climate and disaster risk into development, blijkt dat het risico op grote economische schade als gevolg van de klimaatverandering gestaag groeit. Het gaat onder meer om stormen, overstromingen en droogte, de stijgende zeespiegel, verzilting van drinkwater en hittegolven. Het rapport werd opgesteld voor de dodelijke tyfoon Haiyan toesloeg in de Filipijnen.

“In de afgelopen dertig jaar heeft de wereld meer dan 2,5 miljoen mensen en bijna 4.000 miljard dollar verloren aan natuurrampen”, zegt Rachel Kyte, vicevoorzitter voor Duurzame Ontwikkeling bij de bank. “De economische schade neemt toe: van 50 miljard dollar per jaar in 1980 tot 200 miljard in 2012. Je kunt geen individueel weerfenomeen linken aan de klimaatverandering, maar wetenschappers waarschuwen dat er meer extreem weer komt als de klimaatverandering niet gestopt wordt.”

Groeilanden

Uit het rapport blijkt dat de economische impact van de klimaatverandering in cijfers het grootste is in de groeilanden. Daar zijn immers grote economische belangen in hoge mate blootgesteld aan de extreem weer. De gemiddelde impact van natuurrampen is er 1 procent van het bruto binnenlands product, tien maal hoger dan het gemiddeld in westerse landen.

In ontwikkelingslanden, waar noch de overheid, noch de bevolking over de middelen beschikt om op natuurrampen te reageren, komt de slag extra hard aan. De orkaan Tomas vernietigde in 2010 op het eiland St. Lucia bijvoorbeeld in een klap 43 procent van de economie. De droogte in de Hoorn van Afrika van 2008 tot 2011 bedreigde 13 miljoen mensen met de hongersnood en kostte Kenia alleen al 12 miljard dollar.

Voorkomen

“Tyfoon Haiyan, de krachtigste die ooit de Filipijnen getroffen heeft, toonde nog eens scherp aan hoe de klimaatverandering de kracht van extreme weerfenomenen verhoogt”, zei Jim Yong Kim, voorzitter van de Wereldbank bij de presentatie van het rapport. “De directe hulp moet nu prioriteit krijgen. Maar tegelijk tonen dergelijke tragische gebeurtenissen aan dat de wereld niet langer kan wachten actie te ondernemen tegen de uitstoot van broeikasgassen en om landen te helpen zich voor te bereiden op de grotere risico’s.”

Het rapport concludeert dat voorkomen veel goedkoper is dan genezen: investeren in klimaatresistente ontwikkeling kan veel levens redden en landen beschermen tegen klimaatschokken. Zo blijken waarschuwingssystemen tegen overstromingen 4 tot 36 keer zoveel op te leveren als ze kosten. Bij de cycloon Phailin, die eerder dit jaar Odisha en Andhra Pradesh in India trof, vielen 40 doden. Dat zijn heel wat minder slachtoffers dan bij een soortgelijke storm in 1999, die 10.000 levens eiste.

Er is al veel kennis over maatregelen, stelt de Wereldbank, maar er is betere samenwerking nodig tussen de relevante instellingen en disciplines.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!