Tegenstander Bachelet verrast in presidentsverkiezingen
Nieuws, Wereld -

Tegenstander Bachelet verrast in presidentsverkiezingen

BRUSSEL — Evelyn Matthei, de rechtse kandidaat in de Chileense presidentsverkiezingen, heeft het veel beter gedaan dan verwacht. Ze dwong de socialiste Michele Bachelet gisteren tot een tweede ronde.

maandag 18 november 2013 16:18
Spread the love

Volgens de opiniepeilingen had Michelle Bachelet ruim 30 procent voorsprong op Evelyn Matthei. Maar gisteren, bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, bleek die voorsprong plotseling fors geslonken te zijn.

Weer hoop bij rechts

Matthei haalde 25 procent, Bachelet 47 procent. Om al in de eerste ronde president te kunnen worden had Bachelet 50 procent nodig.

Zowat iedereen achtte Matthei helemaal kansloos tegen de voormalige president. Nu klinkt weer hoop aan rechtse zijde.

Evelyn Matthei is de kandidaat van de huidige rechtse meerderheid. In de regering van Sebastián Piñera was ze minister van Werk tot juli dit jaar.

Veel thuisblijvers

De peilingen hadden ook aangegeven dat er grote onverschilligheid heerste bij de Chilenen en daar hadden ze het wel bij het rechte eind. Ruim 52 procent van de kiesgerechtigden bleef inderdaad thuis.

De bevolking is kritischer dan ooit voor de politiek. Ze vindt dat de economische groei van de laatste twintig jaar vooral ten goede is gekomen van een kleine groep, terwijl de meerderheid verwaarloosd wordt. Sinds 2011 is er heel wat straatprotest in Chili, met de studenten voorop.

Bachelet was al eens president van 2006-2010. Nadien ging ze het nieuwe agentschap VN-Vrouwen leiden.

De tweede ronde vindt plaats op 15 december.

take down
the paywall
steun ons nu!