Jagwa Music uit Dar es Salaam.
Nieuws, Cultuur, België, Tanzania, Afrikaanse muziek, Dar es Salaam, Sfinks 2013, Jagwa Music -

Sfinks Mixed: Jagwa Music brengt clubtent naar laatste hoogtepunt

Jagwa Music, een prettig gestoorde bende afkomstig uit de buitenwijken van Dar es Salaam, sloot op zondag de Clubtent op gepaste wijze af. Het verhaal van de groep uit Tanzania is apart. Overdag moeten ze bijklussen in allerhande jobs om te overleven. Toch blijven ze optimistisch. “Ya man, het is een hard leven, maar onze muziek maakt veel goed”, klonk het met een glimlach zo groot als een van de heerlijke watermeloenen die even verderop werden verkocht.

dinsdag 30 juli 2013 12:25
Spread the love

De Clubtent op Sfinks Mixed 2013 kende een laatste hoogtepunt met de doortocht van het Tanzaniaanse gezelschap. Met vaak zelf omgebouwde instrumenten kregen ze het publiek na vijf seconden al aan het dansen. De combinatie van drums, versterkte Casio-keyboards en de opzwepende MC Jackie Kazimoto werkte uiterst goed. Het duurde letterlijk drie seconden voor het publiek rechtstond en begon te shaken op de gigantisch snelle ritmes.  

Een leven op straat

De leden van Jagwa Music leiden een hard bestaan. In de grootste stad van Tanzania moeten ze overdag bijklussen om te kunnen overleven. “Het is best hard, ja. Elke ochtend opstaan en weten dat je moet knokken om te overleven”, zegt Jackie Kazimoto.

Sommigen van hen werken in Dar es Salaam als dei-waka (taxichauffeur zonder licentie die inspringen als een andere chauffeur niet komt opdagen). Of als manamba (ze lokken klanten voor de lokale busmaatschappij). Tegen de middag hebben ze voldoende geld verdiend om het tot de volgende dag te redden. 

In het weekend stoppen ze met werken en treden ze nachtenlang op in de buitenwijken van Dar es Salaam. Geld verdienen doen ze daar niet mee. “We verdienen niets aan onze optredens in Tanzania. Maar wat we wel krijgen is veel liefde van onze fans en dat zijn er heel wat”, aldus Kazimoto.

Hun teksten gaan over hoe te overleven in Dar es Salaam. “Door inkomsten van onze optredens in Europa hebben we nu een vaste verblijfplaats in Dar es Salaam, maar veel van onze vrienden zijn nog veroordeeld tot leven op de straat. We willen onze fans tips geven over hoe je kan overleven in een stad met ruim vier miljoen inwoners”, zegt Mazinge. 

Momenteel zijn ze bezig aan een Europese tour. Dit laat hen toe iets comfortabeler te leven in Dar es Salaam. “We zijn de organisatoren van Sfinks erg dankbaar voor de uitnodiging om hier te spelen”, zegt drummer Mazinge. “Het geld dat we nu krijgen, gebruiken we echter om onze vrienden en families te steunen dus we zijn snel terug bij af.”

In de toekomst hopen ze verder te evolueren en na ‘Bongo’ een tweede CD op te nemen. “We amuseren ons geweldig met het maken van muziek. Het doet het leed in ons thuisland vergeten. Kijk straks maar hoe gelukkig we zijn als we op een podium staan”, zegt Mazinge luid lachend.

Het werd inderdaad snel duidelijk.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!