Nieuws, Cultuur, CPeX, Clement Peerens Explosition -

Sfinks Mixed 2013 sluit af met Antwerpse hardrock: CPeX

De drukste dag ooit op Sfinks Mixed kende een geweldige climax met CPeX, voluit de 'Clement Peerens Explosition'. De concerttent kreeg het bontste publiek te verwerken, jonge kinderen en grijsaards bleken zowaar alle liedjes te kunnen meezingen en leverden zo het bewijs dat de formule van CPeX aanslaat en dat de organisatie van Sfinks goed gegokt had.

dinsdag 30 juli 2013 02:36
Spread the love

Clement Peerens Explosition, een Vlaamse rockgroep op wereldmuziekfestival Sfinks? Wat nu? Als men weet dat Clement (Hugo Matthysen) Boechoutenaar is dan is het al wat minder vreemd, ze spelen een thuiswedstrijd. En waarom zouden ze niet op dit festival thuishoren? Tenslotte is Boechout toch ook een stukje wereld en brengen zij muziek die zeer eigentijds is en als thema de kleine kantjes van de mens op een ludieke wijze op de korrel neemt. Daarenboven is hun zelfspot en gespeelde platvloersheid bijzonder komisch en zijn de leden van de band stuk voor stuk steengoede muzikanten.

Clement Peerens begon als commentator in het radioprogramma ‘Het Leugenpaleis’ van Bart Peeters. Toen dat in 1994 in de prijzen viel als populairste radioprogramma werden – op één week tijd – verschillende nummers geschreven en een groepje samengesteld om op de uitreiking van Humo’s Pop Poll hun premiere te geven met ondersteuning van Sarah Bettens (K’s choice). De groepsleden waren Clement Peerens (Hugo Matthysen) als leadzanger en gitarist, Sylvain Aertbeliën (Ronny Mosuse) op bas en Francois De Bock (Bart Peeters) aan de drums.

Het gelegenheidsgroepje bleek zo’n succes dat weldra hun eerste single ‘Dikke Lu’ uitgebracht werd. Toen het radioprogramma ‘Het Leugenpaleis’ opgedoekt werd kwam ‘Het Peulengaleis’ op tv. Soms met muzieknummers maar ook hilarische gesprekken aan de toog of keukentafel. CPeX had een gezicht gekregen. Als ‘groupie’ kreeg ook Tine Embrechts een rol toegemeten in de sketches.

In 2000 werd het stil rond de groep op een zeldzaam optreden na ter gelegenheid van de huldiging van Humo-baas Guy Mortier. Maar in 2008 werd CPeX nieuw leven ingeblazen, zij het zonder de drummer die “in den jail zat in Thailand”. Bart Peeters had last van tinnitus en gaf verstek. Hij werd vervangen door Dave De Peuter (Aram Van Ballaert). Hun publiek was hen niet vergeten en zij oogstten weer hetzelfde succes.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!