Nieuws, Dendermonde, Field liberation movement, FLM, Aardappelproces, Genetisch gemodificeerde organismen -

Het aardappelproces aflevering 3

Het proces tegen 11 aardappelactivisten van het Field Liberation Movement (FLM) werd dinsdag 28 mei hervat na een zware veroordeling bij verstek tot voorwaardelijke en effectieve celstraffen wegens onder andere bendevorming. De verdediging hoopt nu wel haar betoog met getuigenissen van enkele experts te kunnen voeren en dat de vrijwillige 'verschijners' deel kunnen uitmaken van het proces.

woensdag 29 mei 2013 11:45
Spread the love

Ook deze keer waren er niet enkel mensen uit Vlaanderen en Wallonië, maar ook mensen uit andere landen, onder meer Nederland en Frankrijk, om hun steun te betuigen aan de 11 beklaagden.

Europees parlementslid Bart Staes kreeg drie minuten om een betoog te houden in naam van de vrijwillige ‘verschijners’ (mensen die zich spontaan hebben opgegeven als zijnde lid van diezelfde ‘bende’, het FLM). Nadien kwam er niet echt duidelijkheid of de rechters de ‘verschijners’ nu zouden toelaten tot het proces.

Toen de advocaten van het FLM hun vraag stelden om enkele experts aan het woord te laten als onderdeel van hun verdediging, dreigde de burgerlijke partij (onder andere de universiteit Gent) met een lijst van 180 wetenschappers die ze stuk voor stuk zou oproepen indien de rechtbank zou ingaan op die vraag van de verdediging. Heeft de burgerlijke partij dan zoveel getuigenissen nodig om haar standpunt duidelijk te maken?

Als men gehoopt had het FLM te breken door het proces en de zware beschuldigingen, dan heeft men zich schromelijk vergist. De beweging krijgt alleen maar een nog groter draagvlak en raakt beter georganiseerd.

Terwijl in het gerechtsgebouw het echte proces gevoerd werd, vond in zaal Het Vaderland een drukbezocht, alternatief scherts proces plaats, georganiseerd door het FLM, met vertalingen in het Frans én het Nederlands zodat iedereen alles kon volgen.

Na de voorstelling van de rechter, de procureur en de advocaat van de burgerlijke partij (wiens overdreven argumenten belachelijk in de oren klonken), kregen op dit alternatief ‘proces’ wel een aantal experts het woord om de argumenten van de verdediging te verduidelijken:

  • David Sanchez uit Spanje (CEO van OGM) over de brede gevolgen van het toestaan van GGO’s
  • Kurt Sannen, voorzitter van Bioforum over de verschillen tussen agro-biotechnologie en agro-ecologie
  • Pieter Van Den Broeck, onderzoeker aan de KUL, ex-collega van Barbara Van Dyck, over onderzoek in een breed maatschappelijk kader in plaats van een enge beschouwing
  • Nicole Van Bael van Vredesactie over het belang van en het recht op acties binnen een democratisch systeem.

Nadien volgde nog een debat en ronde tafel gesprekken over verschillende aanverwante onderwerpen.

take down
the paywall
steun ons nu!