Vrijwilligers bij een voedselbank in Clay Cross. foto door: Lara Stanley/IPS
Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Politiek, Groot-Brittannië, Voedselbanken, Dossier bankencrisis - Matt Carr, IPS

Britse voedselbanken voeden veel meer mensen dan jaar geleden

Tot nu toe waren de sociale gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen vooral zichtbaar in de zuidelijke delen van Europa. Ook in Groot-Brittannië, waar de regering scherp bezuinigt, wordt de invloed nu merkbaar.

maandag 6 mei 2013 14:52
Spread the love

Uit een onderzoek van de website Netmums blijkt dat een op vijf moeders in Groot-Brittannië regelmatig zonder middelen zit om de kinderen eten te geven. Duizenden vertrouwen op goede doelen en voedselbanken om zichzelf en hun gezin eten te kunnen geven.

In de afgelopen twaalf maanden heeft de Trussell Trust, de grootste organisator van voedselbanken in Groot-Brittannië, 350.000 mensen gevoed. Dat zijn er 100.000 meer dan verwacht, ofwel een stijging van 170 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

David Cameron

Mensen gaan naar voedselbanken om verschillende redenen: omdat ze onvoldoende inkomsten hebben, omdat ze slachtoffer zijn van huiselijk geweld of omdat ze hun leningen niet meer kunnen afbetalen. De meeste onder hen zijn werkloos en hebben hun uitkeringen zien slinken of wegvallen als gevolg van besparingen door de overheid.

Ook vertraging in de uitbetaling van uitkeringen is een reden om naar de voedselbank te moeten trekken.

Velen voelen zich beschaamd en vernederd. “Soms zien we hier mensen aankomen, maar als ze zien dat er hier veel volk staat, maken ze dat ze wegkomen en zien we hen nooit meer terug”, zegt projectcoördinator James Herbert. “De overheid zou zich moeten schamen om mensen in een situatie te storten die hen afhankelijk maakt van liefdadigheid om hun gezin te kunnen voeden.”

De Britse premier David Cameron heeft het werk van de Trussell Trust geprezen. Peter Hain van de Labour Party beschuldigde de regering er onlangs van de werklozen in zijn kiesdistrict te “terroriseren”  door hen te dwingen om te kiezen tussen honger en onderbetaald werk.

take down
the paywall
steun ons nu!